
Podľa potreby: lístkové cesto, špenát (mrazený alebo čerstvý), cesnak, čierne korenie, strúhaný syr, vajíčko. Na plnku – rôzne druhy mletého mäsa, hríby a korenie.
Špenátový pretlak rozmrazíme. Čerstvý špenát posekáme a rýchlo povaríme. Pridáme roztlačený cesnak, čierne korenie a strúhaný syr. Medzitým rozvaľkáme lístkové cesto, pokrájame ho na väčšie štvorce. Do každého dáme špenátovú zmes, konce preložíme, potrieme vajíčkom a upečieme.
Je možná aj plnka z mletého alebo polievkového mäsa (prípadne rôznych iných zvyškov mäsa), ktoré ochutíme korením, pridáme vopred podusené hríbiky. Ďalší postup zostáva rovnaký.
Pórková polievka
Pre dve osoby: 1 pór, 1 syr bambino (alebo iný tavený syr), trošku masla, vegety, čierneho korenia, opražený chlieb.
Pór nakrájame na kolieska (aj jeho zelené časti), udusíme na masle, podlejeme vodou a pridáme syr. Trochu povaríme, aby sa všetko roztopilo a spojilo, dáme do mixéra. Vzniknutý krém znovu vložíme do hrnca, dolejeme vodu – podľa toho, akú chceme mať polievku hustú – a dokoreníme vegetou a čiernym korením. Na tanieri pridáme na kúsky pokrájaný opražený chlebík.
Tavený syr sa však výborne hodí aj na zahustenie zeleninových polievok, ktorým dodá vždy trošku inú, no stále vynikajúcu chuť.
Falošný jablkový koláč
Podľa potreby: sendvič, maslo, jablká, práškový cukor, škorica, hrozienka a kontaktný gril.
Sendvič nakrájame, potrieme maslom. Nastrúhame jablká, ktoré zmiešame s trochou cukru, škorice, prípadne aj hrozienkami. Zmes dáme na sendvič a prikryjeme ďalším sendvičom natreným maslom. Rýchlo zapečieme v kontaktnom grile.