Pozorujete väčší záujem o kúpu vína oproti minulosti?
„Spotreba vína má mierne stúpajúcu tendenciu od roku 1997, keď sa postupne začali etablovať menší slovenskí výrobcovia, vyrábajúci značkové odrodové vína.“
Koľko má mať človek peňazí, keď ide do vinotéky?
„Šírka je rôzna, kvalitné odrodové víno s prívlastkom sa pohybuje od 200 korún vyššie, kvalitné slovenské víno, spĺňajúce prísne európske kritériá, sa pohybuje od 450 do 700 korún. Priemer je 200 až 300 korún.“
Víno pod tento priemer nie je kvalitné?
„Je kvalitné. Prirovnám to k autám - povedzte, či Mercedes, alebo Volvo sú nekvalitné autá. Je v ňom pridané viac hodnoty, odrodové akostné vína môžu byť aj od ceny 150 korún, ale pod túto cenu sa nedá kvalitné víno vyrobiť. Je to otázka moderných technológií. Pri víne pod 150 korún za fľašku by človek nemal očakávať väčší kulinársky zážitok.“
Kto najčastejšie navštevuje vinotéky?
„Sme v centre mesta, navštevujú nás hlavne milovníci vína a tí, čo sa v ňom vyznajú. Alebo tí, čo chcú kúpiť víno na úrovni, lebo napríklad v hypermarkete sa im nemá kto venovať - nákup je spojený s poradenstvom.“
Dá sa nájsť porovnateľné slovenské víno so zahraničným?
„Slovensko je veľmi severná krajina, to sa odráža aj v podmienkach, v akých hrozno dozrieva. Nemôžeme sa rovnať Chile, Austrálii alebo Novému Zélandu, kde sú fantastické prírodné podmienky, náveterné slnečné svahy, blízko more, vlaha… Napriek tomu sú vinári, ktorí v našich obmedzených podmienkach vedia vyrobiť kvalitné vína.“
Čo sa najlepšie zo slovenských vín predáva?
„Z bielych vín Chardonnay, Sauvignon, Rulandské šedé, rizlingy a z červených Cabernet Sauvignon, Rulandské modré, Neronet.“
(jog)