ť sa dá aj nedostatočne opečenými špekáčikmi. Kontaminované potraviny pritom vyzerajú úplne normálne. Keďže nejde o skazené jedlá, normálne vyzerajú a voňajú, salmonelu jednoducho „neprekuknete“.
Keďže pod prevažnú väčšinu salmonelóz sa podpisujú vajíčka, veľká opatrnosť je namieste pri ich nákupe. Starostlivo by sme mali skontrolovať dátum ich balenia a širokým oblúkom obchádzať trhoviská, kde ich predávajú. Zabudnúť by sme mali aj na langoše, pomfritky či hotdogy s „tatárkou“ predávané na kúpaliskách. Majonézu pripravenú zo surových vajec by sme mali v lete zo svojho jedálneho lístka úplne vypustiť, zeleninové šaláty rovnako dobre ochutia aj biele jogurty. Pri tých je riziko nakazenia salmonelózou minimálne, pretože sa jej pôvodca v mlieku obvykle vôbec nevyskytuje, pokiaľ sa doň nedostane pri výrobnom procese. (jg)