„Zvýšený výskyt takýchto prípadov sa tentoraz objavil už začiatkom mája. Črevné infekcie totiž súvisia s počasím, keďže sa v horúčavách ľahšie kontaminujú potraviny. Aj keď hromadnú nákazu sme tu tento rok ešte nemali, na oddelení už boli hospitalizovaní viacerí členovia jednej rodiny či účastníci nejakej menšej oslavy,“ hovorí primár infekčnej kliniky MUDr. Bartolomej Magyar.
Inkubačná lehota ochorenia je pomerne krátka, niekedy sa objaví už po šiestich až desiatich hodinách od požitia kontaminovanej potraviny. Prichádza nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha, teplota stúpa na 39 stupňov Celzia. Typickým príznakom salmonelózy sú hnačky. Priebeh choroby závisí predovšetkým od odolnosti daného organizmu.
„Vzhľadom na výraznú stratu tekutín je potrebné pacientov predovšetkým rehydratovať. Ťažké stavy sú hospitalizované a pacienti sa liečia infúziami. Okrem toho je vhodná diéta, antibiotiká sa nasadzujú iba v ojedinelých prípadoch. Antibiotiká totiž predlžujú vylučovanie baktérie z organizmu,“ vysvetľuje primár. „Aj keď má pacient ľahší priebeh ochorenia, je namieste, aby vyhľadal lekára.“
Vlani bolo na Infekčnej klinike FN L. Pasteura hospitalizovaných asi 250 pacientov a asi rovnaký počet prešiel ambulantnou liečbou.
Pôvodcom salmonelózy je baktéria salmonella enderitidis, ktorou sa človek nakazí najčastejšie zo surových alebo zle tepelne spracovaných vajíčok či mäsa. V kuchyniach sa môže kontaminovať jedna potravina druhou, napríklad pri porciovaní mäsa na znečistených pultoch či použití neočistených mlynčekov.
V letných mesiacoch sa infektológovia často stretávajú aj s ďalším črevným ochorením, shigellózou, ľudovo nazývanou úplavica. Prejavuje sa podobne, taktiež zvýšenými teplotami, bolesťami brucha a hnačkami. Na rozdiel od salmonelózy je však úplavica typickou chorobou špinavých rúk.
JAROSLAVA GAJDOŠOVÁ