Dnešné menu Pohánka

Pohánka, znovuobjavená v 70. rokoch ako výživná a zdravá plodina pre ľudstvo, si získava čoraz viac priaznivcov. Nepatrí medzi obilniny, bližšie má k rebarbore alebo k šťaveľu, ale semená sú vhodné ako náhrada za obilie pre ľudí trpiacich celiakiou. Lieva

(Zdroj: FXcuisine.com)

nce z pohánkovej múky sú vynikajúce, podobne ako nákyp alebo kaša.

Pohánka je jednoročka, ktorá má krátky vývinový cyklus, asi 90 dní od vysiatia po kvet. Vysieva sa od jari do konca leta, asi 2 cm pod povrch zeme 10 - 15 cm od seba. Vyhovuje jej takmer každá pôda, prekáža jej len ílovitá pôda a mráz. Z červenkastej byle vyrastajú listy srdcovitého tvaru. Kvety mávajú bielu až ružovú farbu. Plody sú trojhranné nažky. Tie sa skladajú zo šupky, ktorá sa odstraňuje. Pre ďalšie použitie sa pohánkové semeno ďalej obrusuje. Vtedy stratí asi 20 % svojej hmotnosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

 História

Pohánka pochádza zo Strednej Ázie z oblasti Himalájí. Odtiaľ sa postupne rozšírila do Japonska, Európy i Severnej Ameriky. V stredoveku bola významnou plodinou spolu s prosom a takmer denne sa objavovala na stole našich predkov. K nám ju priniesli Tatári, preto má podnes v niektorých častiach Slovenska aj názov „tatárka". No postupne s dovozom nových potravín začala jej dôležitosť klesať. Po objavení jej sily na liečbu civilizačných chorôb sa opäť dostáva na naše stoly.

Použitie

Pohánka sa spracováva na pohánkové zrno - krúpy namiesto ryže do polievok alebo ako príloha, ďalej ako lámanka do plniek, fašírok a do kaší, ako múka na prípravu lievancov, palaciniek či ako súčasť inej múky v pomere 1:3 (1 diel pohán ky a 2 diely obilnej múky) napríklad na chlieb alebo na cestoviny. Z pohánkovej krupice sa robia halušky do polievky, prípadne knedle. Pohánkové vločky sú chutné na raňajky s jogurtom alebo ako závarka do polievky. Tiež sa z nej vyrába pivo.

SkryťVypnúť reklamu

V Japonsku z nej robia slíže a volajú ich soba. Jedávajú sa v posledný deň roka a symbolizujú dlhovekosť. V Taliansku sú cestoviny z pohánky známe pod menom pizzoccheri. V juhovýchodnom Francúzsku sa robia omelety s použitím pohánkovej múky zvané galletes plnené šunkou.

Druhy pohánky

  • Japonská - je veľmi rozšírená. Semená sú veľké a hnedasté, trojuhol-níkovitého tvaru.
  • Strieborno šupkatá - je podobná japonskej, semená sú však šedé, lesklé a takmer okrúhle.
  • Tatárska - má malé semená, farba je od šedej po čiernu. Aj múka z nej je tmavá a horšej kvality.

Japonci obľubujú protireumatické matrace a vankúše plnené šupkami pohánky. Pohánkový med je veľmi drahý, má tmavú farbu a je veľmi chutný. Pohánka je totiž veľmi medonosná rastlina a vysieva sa až do jesene aj ako jedlo pre včely. Ďalšie využitie pohánky je v podobe krmiva pre dobytok, ale musí byť pomiešaná s obilninami, pretože konzumácia čistej pohánky by mohla spôsobiť u zvierat vyrážky. Hydina s ňou problém nemá, rada si na nej pochutná. Pohánka sa tiež vysieva ako plodina na vykynože-nie burín a ako zelené hnojivo po iných plodinách.

SkryťVypnúť reklamu

Účinky

Základným kameňom všetkých bielkovín v našom tele sú aminokyseliny. Poznáme esenciálne, také, ktoré si telo nevie vyrobiť a potrebuje ich odniekiaľ zobrať, a neesenciálne, ktoré si vie telo samo vyrobiť. Medzi neesenciálne patrí napríklad aj lyzín a práve pohánka je jeho výborným zdrojom, obsahuje ho až štyrikrát väčšie množstvo ako obilniny. Obsah škrobu v semene je približne 70 percent, je preto dôležitým zdrojom sacharidov. Obsah oleja v semene je nepatrný a nachádza sa najmä v klíčku. Nenasýtené mastné kyseliny znižujúce hladinu škodlivého cholesterolu v krvi sa v pohánke nachádzajú hojne. Vláknina zasa pomáha v boji proti vysokému krvnému tlaku. Z minerálnych látok sa v nej nachádza mangán, zinok, selén a meď, z vitamínov B1 a B2, niacín, vitamín E a C. Je tiež cenným zdrojom rutínu, ten sa podieľa na spomalení oxidácie vitamínu C v tele, teda na starnutí.

SkryťVypnúť reklamu

 Základný recept na varenie pohánky

Pohánku prepláchneme na sitku vodou a potom ju vhodíme do osolenej vody, ktorá je jeden a polnásobkom objemu pohánky a varíme ju 7 - 8 minút. Prikrytú necháme dôjsť. Po čiastočnom vychladnutí môžeme pridať olej, prípadne bylinky a podávať ako prílohu (alternatíva k ryži) alebo ďalej spracovať.

Pohánkové krúpky alebo lámanku nevaríme, len ju zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a dáme do deky alebo uteráku, aby napučala. Aj tu platí pomer 1 : 1,5. Ak chceme krúpy naslano, tak lejeme osolenú vodu s troškou oleja podobne ako s kuskusom.

 Pohánková polievka so zeleninou

  • 300 g mrkvy nakrájanej na kolieska

  • 200 g petržlenu na kolieska
  • 1/2 kalerábu na malé kocky
  • 300 g hrášku
  • 1/2 cibule na kocky
  • 1 l vody
  • soľ a korenie
  • 1 PL masla
  • 2 PL petržlenovej vňate
  • 200 g pohánkových krúp

Zeleninu opražíme na miernom ohni v hrnci na masle asi 10 minút, potom posolíme a okoreníme, premiešame a zalejeme vodou. Privedieme do varu a pridáme pohánkové krúpy a varíme domäkka. Polievku podávame posypanú petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

 Pohánkové karbonátky

  • 300 g pohánkovej lámanky
  • 500 ml vody
  • 1 kel
  • 3 PL majoránky
  • strúhanka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 vajcia

V hrnci uvaríme stredne veľký kel, po uvarení ho nakrájame na tenké plátky. Pohánkovú lámanku zalejeme 500 ml vriacej vody a necháme ju v deke prikrytú dobehnúť.

Vo väčšej nádobe zmiešame roztlačený cesnak, kel, lámanku, vajcia, soľ, korenie, majoránku a zahustíme strúhankou podľa potreby. Rukami tvarujeme karbonátky apečieme ich v rúre na mastnom papieri. Na 180 °C asi 10 - 15 minút.

 Pohánková kaša na sladko

  • 350 g pohánky
  • 6 dl vody
  • štipka soli
  • 4 jablká
  • 80 g postrúhaných lieskových orieškov
  • 2 PL medu
  • 2 PL oleja

Do pohánky uvarenej so štipkou soli pridáme postrúhané jablká, oriešky, med, olej, dobre premiešame a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

 Pohánkové lievance

  • 500 g pohánky
  • 40 g kvasníc
  • 1 ČL soli
  • 125 g masla
  • 6 dl vody
  • 3 vajcia
  • olej na vyprážanie

Nahrubo zomletú pohánku zmiešame s rozdrobeným droždím, soľou, maslom, vodou a žĺtkami, dôkladne vymiešame a necháme asi 4 hodiny stáť. Z bielok vyšľaháme sneh a zľahka vmiešame do cesta. V panvici na rozpálenom oleji vyprážame malé lievance. Podávame poliate javorovým sirupom alebo potreté ovocným džemom.

 Pohánkový nákyp

  • 200 g lúpanej pohánky
  • 3 PL oleja
  • 60 g masla
  • 1 strúčik nasekaného cesnaku
  • 1 cibuľa pokrájaná nadrobno
  • 15 cm póru posekaného nadrobno
  • 20 g pokrájaného oregana
  • 2 vajcia
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL ostrej paprikovej zmesi
  • 2 PL posekanej petržlenovej vňate
  • 60 g údeného syra
  • soľ
  • 2 PL sójovej omáčky

Pohánku varíme v osolenej horúcej vode 1 minútu, prikryjeme, zabalíme do deky a necháme napučať 20 minút. Potom prebytočnú vodu zlejeme. Na panvici na oleji speníme cibuľu, pór a cesnak. Potom pridáme sójovú omáčku, oregano, maslo, paradajkový pretlak, kurkumu, paprikovú zmes. Vajcia pridáme po premiešaní pohánky s vychladnutou zmesou, primiešame aj polovicu postrúhaného syra, presypeme všetko do zapekacej misky vytretej maslom a vrch posypeme zvyškom syra. Pečieme v rúre na 190 °C asi 30 minút. Podávame s kyslou kapustou, uhorkou alebo miešaným šalátom.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 564
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 280
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 708
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 074
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 251
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 924
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 846
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 413
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu