Dnešné menu Pistácie

Ich pôvod je neistý, hoci vykopávky z miesta, kde je dnes Jordánsko, hovoria o takmer siedmich tisíckach rokov. Predpokladá sa, že prišli z oblasti Perzie, dnešného Iránu alebo až z Ázie - z Pakistanu či Indie, kde zvykli rásť divoko vo vyšších púštnych

polohách. Spomínajú sa aj v Starom zákone. "A tak im otec Jakob napokon povedal: Ak to musí byť, urobte toto. Vložte do kapsy najlepšie produkty zeme ako dar - malý balzam, med, koreniny, myrhu a niekoľko pistácií a mandlí." V bájnych visutých záhradách boli vysadené kráľom Nabuchodonozorom pre jeho manželku Amytis, ktorej sa krajina v Babylónii zdala pustá.

O strome

Pistácie sú príbuzné mangu a kešu orieškom. Strom dorastajúci do výšky 6 až 8 metrov je dvojdomý, teda na dosiahnutie úrody treba mať stromy dva - samčí a samičí. Samčie stromy vytvárajú peľ a samičie plody sú opeľované vetrom. Kvety sú sfarbené do hnedozelena. Stromy rodia bohatú úrodu každý druhý rok, v medziobdobí je úroda zase slabšia. Plody sa vyvíjajú v trsoch a po dozretí sa škrupinky s hlučným prasknutím otvárajú. Je známych okolo jedenásť odrôd pistácií, no vraj najchutnešie a najkvalitnejšie sú grécke pistácie z ostrova Aegina, po ktorom dostali aj meno "Aegina pistachios". Stromy rastú v pôdach chudobných na živiny aj vlahu, a napriek tomu rodia a netrpia chorobami. Dožívajú sa niekoľko stoviek rokov, v Iráne je známy a chránený vyše 700-ročný strom. Najväčšími producentmi pistácií sú Irán, USA, pestujú sa aj v Sýrii, Jordánsku, Taliansku, Grécku či Turecku, menej v Kirgizsku, na Mauríciu a v Maroku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Použitie a využitie

Pistácie sa používajú najmä priamo ako snack, či už nesolený, solený, alebo pražený. Hodia sa na prípravu zmrzliny, ktorú zafarbia nazeleno. Pomleté sa pridávajú do omáčok na zahustenie a posekané na prípravu famózneho dezertu - baklavy. Tiež sa často pridávajú do zeleninových šalátov.

Pistácie by sme mohli nazvať ochrancami srdca. Sú zdrojom vlákniny, pôsobia priaznivo na zažívanie, udržujú cholesterol a krvný cukor v normále. Obsahujú tiamín, vitamín B6, meď, železo, draslík, fosfor a horčík. Pôsobia aj ako antioxidant.

Zaujímavosti

V Iráne majú pistácie v každej rodine. Siahnu po nich, keď príde malý hlad, alebo ak sa zastavia na čaj susedia. V malých balíčkoch sa dávajú ako darček návštevám. Na Blízkom východe sa traduje, že milenci sa v noci stretávajú pod pistáciovým stromom preto, aby počuli pukanie orieškov, znamenie šťastia.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty

Letný dezert

l 1 ananás posekaný na kúsky

l 200 g jahôd nakrájaných na kúsky

l 50 g posekaných pistácií

l 1 vanilkový puding

l 1/2 l mlieka

l 3 PL cukru

l 300 ml šľahačka

Malé kúsky ananásu premiešame s posekanými jahodami. Zmes vložíme na dno misiek a zalejeme pudingom pripraveným z mlieka, cukru a pudingového prášku. Ovocie zalejeme pudingom, posypeme pistáciami a necháme vychladnúť.

Baklava

SIRUP

l 1 šálka vody

l 1 šálka jemného kryštálového cukru

l šťava z jedného citróna

l šťava z jedného pomaranča

l 1 palička škorice

l 2/3 šálky medu

CESTO

l 1/2 šálka nesolených pistácií posekaných najemno

l 1/2 šálky jemného kryštálového cukru

SkryťVypnúť reklamu

l 1 ČL mletej škorice

l 1/8 ČL mletých klinčekov

l 4 pláty filo cesta (môže byť aj lístkové cesto)

l 125 g roztopeného masla

SIRUP: Skombinujeme cukor, šťavy z citrusov, paličku škorice, vodu v panvici privedieme do varu a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Miešame neprikryté ešte asi 10 minút. Pridáme med a premiešame. Odložíme zo sporáka a vyberieme škoricu.

CESTO: Rúru predhrejeme na 200 °C . Do hlbšieho, menšieho plechu dáme papier na pečenie alebo ho vytrieme maslom. V nádobe zmixujeme oriešky, cukor, klinčeky, škoricu a 2 polievkové lyžice sirupu. Do plechu vložíme plát cesta, potrieme ho maslom a položíme na neho zmes z misy. Opakujeme, kým neminieme cesto. Na vrchu cesto jemne narežeme na také kúsky, aké chceme neskôr podávať. Pečieme v rúre (asi 20 min.) a polievame sirupom. Po upečení dozlatista polejeme zvyšným sirupom a necháme vychladnúť 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Perzský ryžovo- pistáciový šalát

l 1 šálka basmati ryže

l 2 PL oleja

l 1/2 ČL mletej škorice

l štipka mletého karadamomu

l štipka mletého čierneho korenia

l 1/2 ČL soli

l 1ČL nastrúhanej pomarančovej kôry

l 2 poháre vody

l 1/2 šálky posekaných hrozienok, datlí a sušených marhúľ

l 1/2 šálky posekaných opražených pistácií

l 1/2 šálky mletého zeleru

l šťava z jedného pomaranča

Ryžu začneme variť obvyklým spôsobom, miešame 3 minúty, potom však pridáme škoricu, kardamom, korenie, soľ, pomarančovú kôru a miešame ďalšiu minútu. Zalejeme vodou a varíme asi 25 - 30 minút. V mise zmiešame horúcu ryžu so sušeným ovocím. Necháme vychladnúť 20 minút. Nakoniec pridáme pistácie, zeler, pomarančovú šťavu a 1 PL oleja. Dobre premiešame. Podávame chladené. Môžeme tiež alternovať s posekanou mätou.

SkryťVypnúť reklamu

Artičoková polievka

l 2 artičoky

l 1 paštrnáky, očistené a nakrájané na kolieska

l 1 malá cibuľka nasekaná nadrobno

l 3 stonky stonkového zeleru

l 1 malá kvaka

l 1 pór

l 3 PL posekanej petržlenovej vňate

l 1 PL citrónovej šťavy

l 1,5 l zeleninového vývaru

l 0,3 l vody

l 0,1 l bieleho suchého vína

l 3/4 ČL sučenej majoránky

l 1/4 ČL pomletých koriandrových semienok

l soľ a korenie

l 4 PL kyslej smotany

l 3 PL opečených pistácií

Artičoky očistíme, vyberieme len srdiečka a potrieme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Vložíme ich do veľkého hrnca spolu s ostatnou zeleninou, vodou a vývarom. Varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Polievku následne rozmixujeme ponorným mixérom, ak chceme, prepasírujeme cez sito. Nalejeme do taniera a do stredu pridáme lyžicu smotany. Posypeme pistáciami.

SkryťVypnúť reklamu

Pistáciovo-mandľový nugát

l 2 1/2 šálky práškového cukru

l 1/2 šálky medu

l 3 PL zlatého sirupu

l 2 vaječné bielky

l 1/4 šálky ošúpaných mandlí

l 1/4 šálky posekaných pistácií

l 1/4 šálky oleja

V stredne veľkej panvici na miernom ohni rozpustíme cukor, med a sirup. Povaríme asi 5 - 10 minút na miernom ohni. Vyšľaháme bielky. Pomaly pridávame do snehu cukrovú zmes a necháme vychladnúť asi 30 sekúnd. Pridáme oriešky a mandle, premiešame. Na mramor alebo antikorový plech natrieme olej a na takto pripravenú plochu vylejeme masu. Ostrým nožom narežeme nugát na kúsky a necháme vychladnúť niekoľko hodín. Hotový nugát balíme do voskového papiera a vložíme do uzavierateľnej nádoby, aby veľmi nestvrdol. Vydrží až mesiac.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  2. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  3. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  4. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  5. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  6. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  2. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  5. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  6. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  1. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 11 233
  2. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 4 642
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 4 068
  4. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 605
  5. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 840
  6. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 602
  7. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 2 352
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 2 311
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu