Je ľulok jedlý alebo jedovatý?

Podľa odbornej literatúry je ľuľok jedovatý a konzumácia už len niekoľkých bobúľ môže údajne spôsobiť smrť.

Plody zberáme v druhej polovici septembra.Plody zberáme v druhej polovici septembra. (Zdroj: ARCHÍV)

Niektorí pestovatelia tvrdia, že majú spoľahlivé informácie, že táto rastlina je veľmi premenlivá a vytvára veľa ekologických foriem, dokonca aj jedlý klon. Kompót z bobúľ je vraj celkom chutný a nezanecháva na konzumentoch žiadne zjavné negatívne následky.

Ako je to teda s jedlosťou tohto rastlinného druhu?

Pravda je na oboch stranách. Divorastúci ľuľok čierny obsahuje jedovaté alkaloidy a steroidné aglykóny (solasodín, solomarín a solanigríny). Otrava plodmi nie je zriedkavá, lebo zelené bobule obsahujú až 1,5 percenta solasodínu, ktorý sa rozkladá až pri teplotách vyšších ako 170 °C.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Existujú klony ľuľka čierneho, ktoré neobsahujú jedovaté látky. Tieto rastliny dorastajú do výšky 130 centimetrov. Guľaté, v zrelosti tmavofialové plody majú v priemere až dva centimetre, čím sa odlišujú od divých jedovatých rastlín.

Ľuľok sa pestuje podobne ako rajčiny. Semeno vysievame v druhej polovici marca a sadenice do voľnej pôdy vysádzame v spone s rozostupom 50 x 50 centimetrov. Plody zberáme v druhej polovici septembra. Priemerná úroda z jednej rastliny dosahuje až tri kilogramy.

Plody sa môžu zmrazovať, sú však vhodné aj na prípravu džemov, koktailov a podobne. Rastliny počas vegetácie môžu napádať vošky, ale chorobami netrpí.

Čitateľov však chceme upozorniť, že pri pestovaní tejto rastliny musia byť opatrní a na sto percent presvedčení, že nepestujú jedovatý klon.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Ján Pavlovkin

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  4. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 13 943
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 8 634
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 7 409
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 822
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 3 758
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 3 590
  7. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 3 390
  8. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 644
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu