Ako vyjsť s gastrolístkami

Novela Zákonníka práce, ktorá je účinná od septembra, stanovila minimálnu hodnotu jedného gastrolístka.

Nárok na stravu má zamestnanec, ktorý v rámci jednej pracovnej zmeny odpracuje viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ mu môže zabezpečiť ďalšie teplé hlavné jedlo.Nárok na stravu má zamestnanec, ktorý v rámci jednej pracovnej zmeny odpracuje viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ mu môže zabezpečiť ďalšie teplé hlavné jedlo. (Zdroj: SME – PETER ŽÁKOVIČ)

BRATISLAVA. Od 1. septembra gastrolístok, ktorým firma prispieva zamestnancovi na obed, nesmie mať hodnotu nižšiu ako 67 korún.

Zmenu priniesla veľká novela Zákonníka práce. Zamestnávateľ musí „zamestnancom zabezpečiť gastrolístky najmenej v stanovenej hodnote, a tým aj minimálnu výšku príspevku na stravovanie“, píše ministerstvo práce, ktoré túto zmenu navrhlo.

Záleží na zamestnávateľovi

Či to bude iba 67, alebo napríklad 95 korún, závisí iba od zamestnávateľa. Jeho príspevok však nepredstavuje celú hodnotu gastrolístka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Odborník na dane a odvody Jozef Mihál, ktorý spolupracuje s denníkom SME, tvrdí, že zamestnávateľ musí na gastrolístok prispieť najmenej vo výške 55 percent jeho ceny: Napríklad v prípade 67-korunového lístka je to najmenej 37 korún.

Zvyšok si platí zamestnanec (zamestnávateľ mu ho strháva zo mzdy), alebo časť firma dopláca zo sociálneho fondu.

Stravnéje daňový výdavok

Živnostník, ktorý si neuplatňuje paušálne výdavky, si môže dať do nákladov až 89 korún za jeden odpracovaný deň, tvrdí hovorkyňa daňového riaditeľstva Iveta Adamíková. Výdavky na stravovanie treba preukázať napríklad faktúrou o nákupe gastrolístkov či účtom za nákup teplého obeda.

Pre samostatne zárobkovo činné osoby „je jednoznačne najvýhodnejšie zakúpiť si stravné lístky v maximálne využiteľnej hodnote – 89 korún,“ píše Vaša stravovacia.

SkryťVypnúť reklamu

Jedno jedlo,jeden „gastráč“

Z gastrolístkov sa nevydáva, takže zamestnancovi môže vyhovovať mať napríklad jeden 50- a jeden 40-korunový lístok, najmä ak nimi platí v potravinách.

Riaditeľka odboru pracov­ných vzťahov ministerstva práce Mária Buchtová však tvrdí, že „na nákup každého hlavného jedla môže zamestnanec použiť len jednu stravovaciu poukážku“. Zákonník práce totiž hovorí, že cenou jedla, na ktorú zamestnávateľ musí prispieť, sa rozumie hodnota jednej „stravovacej poukážky“.

Na zakúpenie jedného hlavného jedla zamestnávateľ nemôže poskytovať dve stravovacie poukážky, aj keby ich celková hodnota bola vyššia ako 67 korún, tvrdí Buchtová.

Na čo máte nárok

Zamestnanec

Ak zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie prostredníctvom gastrolístkov, zamestnanec musí od 1. septembra dostať jednu stravovaciu poukážku (gastrolístok) v hodnote najmenej 67 korún.

SkryťVypnúť reklamu

Firma môže zamestnancovi dať gastrolístok v akejkoľvek vyššej hodnote, napríklad 89 korún. Nemôže mu však dať jeden gastrolístok 40­ a druhý 49-korunový.

Živnostník

Samostatne zárobkovo činná osoba si môže za každý odpracovaný deň započítať do daňových nákladov výdavky na stravovanie v plnej výške, to je 89 korún.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  2. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  3. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  4. Tankovanie, ktoré sa vám vráti: káva, zľavy aj pohodlie
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  8. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  1. Invázne rastliny ako superpotraviny
  2. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  3. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  5. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  6. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  8. LESY SR si držia drevo doma: 99 % produkcie zostáva na Slovensku
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 10 858
  2. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 8 095
  3. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 7 191
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 3 920
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 315
  6. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 2 351
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 2 288
  8. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 089
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu