BRATISLAVA (SME - bel) - Po roku 1960 sa v Kalifornii objavili prvé vedecké štúdie o tom, že zdravie a dĺžka života súvisia so životnými návykmi a spôsobom života. Podľa MUDr. Igora Bukovského z Vegetariánskej spoločnosti je zloženie súčasnej slovenskej stravy z pohľadu odborníkov i zdravej životosprávy veľmi nevhodné - je nevyvážená, obsahuje veľa energie a karcinogénov, na druhej strane v nej absentujú látky s protirakovinovým účinkom. Do skupiny s najvýraznejším takýmto účinkom patrí popri cesnaku, sladkom drievku, kapuste, ďumbieri a koreňovej zelenine sója. Ako vyplýva z výskumu zameraného na spotrebu sóje a výskyt karcinómov súvisiacich s hormonálnou činnosťou, v krajinách, kde je spotreba sóje vyššia, úmerne klesá výskyt rakoviny prsníka a rakoviny prostaty. U Japoncov, ktorí skonzumujú priemerne 29,5 gramu sóje denne, pripadá na 100 tisíc obyvateľov 6 úmrtí, ktorých príčinou bola rakovina prsníka a necelé 4 úmrtia (3,5) na rakovinu prostaty. V Číne je priemerná denná spotreba sóje 9,3 gramu, na 100 tisíc obyvateľov pripadá necelých 5 prípadov (4,7) úmrtia na rakovinu prsníka, prípad rakoviny prostaty nie je známy. V USA a na Slovensku je spotreba sóje zanedbateľná - v Spojených štátoch na 100 tisíc obyvateľov pripadá viac ako 22 (22,4) úmrtí spôsobených rakovinou prsníka a takmer 16 (15,7) rakovinou prostaty, v SR bola rakovina prsníka príčinou takmer 40 úmrtí (39,7) a rakovina prostaty vyše 20 (20,8). Na margo informácií o škodlivosti sóje hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre pediatriu MUDr. S. Dluholucký uvádza, že sója je jediná potravina povolená kódexom WHO ako surovina na výrobu náhražok materského mlieka. Bola síce zistená jej alergencia, ale je podstatne nižšia ako u iných typov mlieka.
Autor: SME - bel