Sobota, 16. február, 2019 | Meniny má Ida, Liana

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Keď neskolabovali pumpári, prežijú aj pekári (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

< 1 2

Hodnoť:   mínus indicator plus

Čo keby

Si pán podnikateľ nekúpil Q7, ale niečo menšie. Nemusel by sa triasť, že skrachuje prevádzka. Poznám majiteľa dedinskej pekárne s domom v Kalifornii.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ale to by sa mu kamarati smiali, keby nebol sku... vene chamtive arogantne hov... ado.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Pán Tkačenko,

Vaše komentáre čítavam rád pre priamosť, s akou sa stručne vyjadrujete k blahobytu občanov. Tento raz mi však Vaša ekonomická teória pripomína karikatúru zo SME, kde je pripitému občanovi jedno, že sa zvýšia ceny elektriny pre domácnosti, lebo on je doma málokedy. Nie je od veci aj ten blondínkovský vtip, v ktorom blondínka na otázku k zvyšovaniu cien benzínu, odpovedá, že jej je to jedno, lebo benzín kupuje vždy len za desať eur.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Môj "kučeravý aparát medzi ušami"

vytrvalo predpokladá, že človek s menom ako autor, nie je pán, ale súdruh. A tak aj píše.
Môj názor: kým sa pečivo dokáže dostať do smetného koša, je nerozumne lacné.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Naozaj ?

Niekedy je kvalita chleba taka otrasna, ze ho mam chut hodit do kosa okamzite.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

To je možné a asi aj správne.

No bolo by hlúpe kúpiť tam na druhý deň chlieb od toho istého výrobcu ....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

No, vies,

niekedy nemas velmi na vyber.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Pán Tkačenko,

keď porovnávame dva ekonomické javy, je takmer vždy potrebné dodržať zásadu ceteris paribus. Táto však nie je dodržaná, pretože pečivo od slovenských výrobcov je možné čiastočne/úplne nahradiť mrazeným "dopečivom" napríklad z Thajska, kým v prípade PHM nedochádza k ich náhrade lacnejším dovozom. Všetci veľkí predajcovia totiž používajú lokálny základ, do ktorého pridávajú svoje aditíva.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ja este doplnim

ze chlieb od slovenskych vyrobcov je mozne nahradit okrem thajskeho aj chlebom z domacej pekarne za vyrazne nizsiu cenu aj po zapocitani ceny energie. Ak nepouzijeme hotove zmesi ale len zakladne suroviny rozdiel je este vacsi. Navyse si ho kazdy moze urobit cerstvy kedy chce, aj ked je obchod zavrety alebo uz cerstvy nemaju, vie co tam da, nemusi tam ma ziadne ecka a konzervanty, a podla svojej chuti. A to nie som vyrobca ani predajca tychto pekarni.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Mozem potvrdit... Moja zena zacala s domacou pekarnou - ktoru som vyhral v tombole a s hotovymi zmesami.
Teraz po 2-3 rokoch uz pecie chlieb aj v rure na kamennje platni.

Neda sa to ani len porovnat s tymi kupenskymi - je s tym sice trosku prace, ale stoji to zato !!!
Jeme zdrave kazdy den a bez konzervantov a inych pripravkov - dokonca aj bez drozdia.

Chlieb ci pecivo kupujeme mozno 1x za tyzden.

Ak ma niekto zaujem na googli si vsetko k tomu najde aj videa aj recepty - treba hlavne skusit a nie sa hned nechat odradit, ked sa na prvykrat nepodari vystavny bochnik ;)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

len otazka velkosti zvysenia ceny. Od istej hodnoty by aj pumpari zacali dovazat predpeceny benzin z Thajska.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Pekári klamú tak ako obchodníci

keď je nadúroda nechcú ceny pečiva znížiť, lebo vraj to neumožňujú ceny na burzách či v Európe, keďže trh je globalizovaný. Ale ak je úroda nižšia, tak tieto aspekty do úvahy neberú a hovoria o potrebe ceny zvýšiť. Prosto, klamú spotrebiteľov. tak ako ich klamú s cenami masla obchodné reťazce. masla je dosť a jeho ceny sú stále vysoké. Pritom nie je na to dôvod.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

dôvodom je len chamtivosť

obchodníkov.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

hehehe,

este vacsi blbec, nez sme dufali :D
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Staci nekradnut na vsetkych urovniach a neocakavat do roka bavorak a novu barabiznu a odrazu budu ceny adekvatne... len to by nebolo take... slovenske
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

U nás je národnýmm zvykom

drankať, najlepšie od vlády zo spoločného, a sťažovať sa. Prípadne tvrdiť, že sa niečo nedá v spojení s vydieraním, nedáte, zavrieme. Nechcem písať o bavorákoch, chatách na Floride, ako tu niektorí. Skôr o tom, že tí vyplakávači kvôli vlastnej prázdnej hlave sú kvalitou pod bodom mrazu. Nečudo, že sú odkázaní na výpalníkoch nákupcoch z marketov
Tak zavrite, lebo dá sa. Lebo ľudia majú plné zuby v mikrovlnke narýchlo vypečených sajrajtov zo zmrazeného maglajzu, čo kvások nikdy nevidelo.
A teraz o tom, ako sa dá. Stači porozmýšľať, kde to postaviť, s akou kapacitou čoho, aké možné služby s tým spojiť. Je úplne zbytočné otvoriť väčšiu pekáreň v malej obci, kde sa na týždenne nákupy chodí do Tesca v meste. A starším je obchod ďaleko.
Skúsim cez nemeckého pekára vo väčšej obci, najlepšie spádovej, ale je to možné aj v hocktorom meste, kde v danej štvrti už nie je nasáčkovaných poltucet podobných prevádzok.
Je však treba poznamenať, väčšina pekární je rodinných, kde sa tradícia predáva generačne. To znamená minimum zamestnancov. Okrem viacerých druhov kvalitného chleba, bagiet, slaného pečiva, majú v sortimente sladké pečivo, zákusky, praclíky...
Na objednávku môžu piecť aj na svadby, pre okolité reštiky, do miestnej školy, jaslí, podnikových bufetov na okolí. Nikdy nedodávajú veľkým reťazcom, takže majú vlastnú cenotvorbu. Ak kapacitne stačia, urobia aj rozvoz, dokonca aj pre domácnosti. Zamestnanec je tak maximálne v obchode a pri rozvozoch.
Kvôli kvalite by tam ľudia idúci do zamestnania radi vystáli aj frontu. Každý deň iná chuť, kvalita, ktorá sa po vychladnutí nerozpadne na prach. Takže vďačne si priplatia tých pár centov. Žemľa nie 7, ale 12, chlieb 2 eurá. Dokonca chlieb sa môže predávať aj na váhu, nie na kusy. Starí ľudia dostanú objednané pečivo rovno domov. Ak majú fantáziu, a vyrobia nejaký špeciálny miestny produkt typu trdelník, zákazníci dôjdu aj zďaleka. No povedzte úprimne, keby na vašej ulici bol podobný krámik, neuprednostnili by ste ho po pár ročných skúsenostiach s odpadmi? A ešte, ak by ste vyššiu cenu vykompenzovali cez ušetrenú naftu, benzín?
Iste, nie je to o troch exotických dovolenkách ročne, bavoráku. Je to o poctivej tvrdej drine, zmenenému dennému režimu pre celú rodinu a o dodávke. Ale slušne sa z toho dá vyžiť. Rovnako je na tom mäsiar s vlastnými výrobkami, syrár, ani reklamy vymýšľať nemusia. Proste zarábajú na určitom vykalkulovanom obrate, nie na premrštených cenách. Ak získajú dobré meno, sú vypredaní dopredu. Nepotrebujú rozširovať výrobu, prijímať nových ľudí, tvrdia, to je choroba z nenažratosti, ktorá by okamžite ubrala na kvalite. Sú spokojní, tí Nemci. Lebo ich nekaličí enormná byrokracia, denná šikana zo strany hygieny a iných výpalníkov. Ani prehnané dane a odvody.
Jedine to závisí od štátu, nič iné. Aby prestal byť ešte pažravejší, ako šmejdi.
Potom by sme povedzme kupovali aj benzín o 15 - 20 centov za liter lacnejšie, neplatili mafiu cez cenu za elektrinu a podobne.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ach ti pekari

furt tu len pocuvame o kolko to pecivo zas zdrazie ale odhliadnuc od ceny - v obchode kupujem stare rozky s najlacnejsou bielou mukou a je obrovsky problem zohant cerstve pecivo a nieco chutnejsie. Takze kaslat na cenu, zacnite konecne riesit dopyt po kvalitnom cerstvm pecive !
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Komunista ako remen

postata ze stat niekoho nuti robit nieco co by inac nerobil totalne unika. SME - lavicove medium, plnene ludmi co netusia ako pouzivat "kučeravý aparát medzi ušami". O ekonomickej teorii nehovoriac. O tej nemaju absolutne ani ponatia
 

< 1 2

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME