Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Slovenský fastfood: Môže byť aj zdravý? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 4 > >>

Hodnoť

Na nieco ste zabudli !!!!

A co tak dat si skvarky skvarene? Zaujmalo by ma co jedia pani dietologovia pocas obednajsej prestavky, ked sa pracujuci clovek nema cas ani poriadne...
 

Najškodlivejší

a najhnusnejší zároveň je Langoš. Každý kto ho "žerie" je somár
 
Hodnoť

Ten doktorko s hummusom zartuje,ze?

1.Hummus nie je z ciceru,ale z chick peas a to nie je cicer.Mutabel je z ciceru co je uplne inak chutiaca a vizerajuca akoby pasta. V hummuse je olej a tahina-sezamova muka a tlstne sa po nom jedna basen!Kto nechce pribrat kilo za den,nemal by hummus jest!Hovorim z osobnej skusenosti.No a teraz ked sa doktor takto sekol,mozeme vobec verit celemu clanku?Co to za odpornikov?(odbornikov)Hummus je jedlo stredneho vychodu-arabske!Preco rovno nenapisal ze aj zakusky worbat su zdrave?(Tolko tuku a cukru ste pokope este na taniery nevideli)Chlapik si hummus zrejme zmylil z tabuleh-petrzlenovy salat s kuskusom,ten je ako tak racio,ale je zaliaty ci pokvapkany olivovym olejom.
 

Ty si to teda tomu Bukovskemu natrel...

asi netusis, ze to je na Slovensku najvacsi expert a priam medialna ikona na zdravu (tym padom v jeho podani rozumej vegetariansku) vyzivu ... :-)))
Ale DC, ked si taky expert na stredomorsku zranicu, vyskusam Ta: vies co je to "zatar"?
 

natrel ako natrel,

chick peas sa naozaj vola po slovensky cícer. latinsky nazov tejto strukoviny je Cicer arietinum L. ale bol to pekny pokus, typicky velkohubo americky.
 

Sanctus

videl som sacik z oznacenim cicer raz v obchode na slovensku.Nie je to to z coho robia hummus.Hummus robia zo zlteho akoby hrasku.Cicer vizera inak a z toho sa robi MUTABEL.,ktory vizera ajchuti celkom inak!Je sivasty,s viditelnymi kuskami ciceru,nie ako zltasty uplne jemny kremovy hummus .Ved to aj vizera celkom inac.A neznamena,ze ked mam taky nik,musim byt v USA!
 

neviem co si ty videl v obchode,

ale tu mas chick peas, po slovensky cicer:

http://www.bio-obchod.sk/images/produkty/cicer-cizrna.gif

nikdy som netvrdil, ze si v usa :)

si to dostuduj a uz sa nestrapnuj.
 

Pozrel som si image

su to nejake nedefinovatelne suche bobule.My co sme kupili sacik z napisom cicer,bobule v nom boli mensie,sivaste skoro ako skaredy hrach a ked sme to upravili ako hummus robievame, nebol to hummus,malo to inu farbu aj chut,bol to ako mutabel.Chick peas sa predava zavarane v konzerve-cerstve tu nedostat,nedal by sa z toho robit hummus ak by to bolo suche.Hummus sa robi tak,ze sa cerstve ci konzerva rozmixuje na kasu,(to sa neda zo suseneho)potom sa tam prida tahina,cesnak troska stavy z citrona a zaleje sa morom OLEJA!!!To ma byt racionalna strava?
 

Caf

Hummus je skutocne pomerne racionalna strava!
Robi sa z cicera, ako spravne povedal Bukovsky.
Oleja nie je "more", tradicne sa pouziva kvalitny, drahy a zdravy panensky olivovy olej, takze v prevadzkach nim setria.
Tahin, cize sezamova pasta, sice dost tucna, je najlepsim zdrojom lahko spracovatelneho vapnika na svete.
Cicer, Chick Peas, Kichererbsen sa daju uz aj na Slovensku kupit konzervovane v supermarketoch (aspon ked som pozeral pred par mesiacmi). Suchy cicer sa musi veeelmi dlho varit, aby dostatocne zmakol.
Cicer musi byt jemne zomlety, ked su tam kusky, nie je to ono.
Tak dobru chut :)
 

Cicer = chickpeas. Bodka.

Rovnako ako pri fazuli, existuju rozne odrody, rozlicne velkosti, zafarbenia a odtiene v chuti.
Hummus moze byt dietny ale aj mastny podla toho ako sa namixuje - nemusi tam byt MORE oleja. Tiez si mozes vybrat aky tam das - uprednostnujem trosku panenskeho olivoveho. A ked skombinujes 300 g surovej zeleniny a 50 g humusu, je to dost zdrave.
Ten vas americky hummus si radsej nechcem predstavit :)
 

Viem co je zaatar Sinuhe!

U vas to volaju oregano.su to zelene listy pomlete na kasu s pridanim olivoveho oleja a sezamovych zrniek a plnia tym pecivo-ftira ale aj croissant.Mne to teda nechuti!A tebe?Mne to chuti ako otrava.Tiez nemam rad molokhiu ale ta je vraj naozaj zdrava.Takze doktorko by mal studovat asi co obsahuju tie veci co odporuca,nie sa len chvalit ze jedava cudzokrajne papanice!
 

zaatar je zmes korenia

zo saturejky, tymianu, sumachu a sezamovych semienok.
Oregano je po slovensky pamajoran obycajny. Clovece vies ty vobec co ty jes?
 

Sanctus nerob sa mudry,ked nie si

u vas na slovensku si vytvarate vlastne nazvy ake chcete.Zaatar nie je zmes korenia,.je to jedlo.Tu po arabsky pisu zaatar a v anglictine to uvadzaju ako oregano.Ked je to surove,su to suche zelene listy,ked to spracuvaju pred varenim,tak listy pomelu,pridaju tam sezam .zaleju olivovym olejom!To je zatarova pasta na plnenie peciva.Nedivil by som sa ak by ste na slovensku zaatarom posypali meso!Co sa tyka toho ciceru.Predavacka nam vysvetlovala to iste ako ty,tak zme to vzali,upravili ako zvykneme hummus ale hummus z toho nebol ale mutabel!Tiez kidney beans volate bob,a u nas je bob nieco ine!Hummus je odtialto,nie zo slovenska,nespravne prekladate nazvy potravin.Avsak nic to nemeni na fakte,ze ani hummus ani mutabel nie su racionalnou stravou,jedna porcia hummusu aj mutabela obsahuje minimalne 30-50 gr.oleja a sezamova muka-tahina JE tiez mastna!a ta tvory polovicku celeho jedla!Chlape,tlstne sa od toho viac ako od klobasy!Tu to davaju podvyzivenym,ked chcu aby rychlo nabrali vahu!!!!Tak ak neviete varit,nevychadzajte z modnosti,pripravovat cudzokrajne jedla.Si si zlozenie zaataru precital z obalu koreninovej zmesy vyropbenej uvas?Ja som sa raz tak dobre zasmial na vasej zmesy korenia na gyros a kebaby-mleta cervena paprika v tom,ha?Arabske jedla nepouziovaju sladku papriku ako korenie!Arabska kava a turecka zo slahackou a alkoholom!Bravo,taKTO vy interpretujete orientalne jedla,len nazvom,ale vobec neviete ako sa pripravuju!
 

 

chick peas je naozaj cicer, mylis sa ty.
 

Vobec na tom nezalezi ci

je chick peas cicer alebo nie.Nic to nemeni na fakte,ze hummus svojim obsahom oleja nie je racionalne jedlo a ze sa od hummusu strasne rychlo pribera.Takze doktorko sa sekol,asi vychadzal z toho,ze ked je tam cicer tak je to zdrave,nevediac pritom ako dalsie ingrediencie hummus obsahuje,ze je to koli velkemu obsahu oleja kaloricka bomba!To si myslel co?Ze hummus je uvareny potlaceny cicer a nic viac?To necitil na jazyku tu mastnu vlacnost?Ved hummus zalievaju aj zvrchu olejom!Dalsi mastny pridavok hummusu je tahina-sezamova pasta,ci pomlete sezamove zrnka,to je mastnota sama!Doktorko by mal zacat citat kucharske knihy aby sa dozvedel,co jednotlive jedla obsahuju!
 

clovece ty si zabavny,

jednym dychom tvrdis, ze to nie je zmes korenia, ale jedlo. a v dalsej vete, ze to je oregano, co je korenie.
zattar nie je oregano, je to zmes ako som napisal vysie. samozrejme sa z nej vyraba pasta, ktora sa tiez nazyva zataar. ale to nemeni nic na tom, co su zakladne suroviny v zataare.
kludne sa zabavaj aj dalej, rozpravaj svoje domnienky a ukazuj svoje "svetacke" komplexy.
 

Hey spiritus sanctus!

Ja na rozdiel od teba na strednom vychode zijem a zaatar nekupujem v slovenskom supermarkete baleny ako korenie.Arabi to volaju zaatar,do anglictiny to prekladaju ako oregano su to zelene listy.BYLINA,nie zmes niecoho.To pomelu a k tomu potom pridaju olej a sezam a pastou potru cesto na pecenie.ZAATAR je nazov byliny!To len u vas to balia zmiesane vsetko mozne dokopy,posusene nadrobno pomlete to predavaju vsacku.Tu predavaju susene listy zaataru z ktoreho pridanim hore menovaneho vyrobia zaatarovu pastu.A ma to chut ako by clovek vysypal sacik oregana,.zalial olejom a nacpal do rozka!Je to hnusne!Ved vy na slovensku volate kavu zo slahackou arabskou kavou.Vies aka ja naozajstna arabska kava?NEPRAZENA,zelene bobule kavy sa zaleju horucou vodou,do salky sa vhodi zrnko cardamonu a mas pravu arabsku kavu!A co je vlastne oregano?Zmes bylin.ZAATAR je meno rastliny rovnako ako molokhia,durra-tu mas rad pecenu -ako pukance,By si nevychadzal z uzasu ked by som ti taky listy zaataru strcil pod nos,su tmavozelene,stihle a zo spodu maju striebriste chlpky!
 

rastlina zaatar sa v arabskych zemiach nazyva divo rastuci t...

pouziva sa aj ako jedno korenie, ale ovela castejsie ako zmes, preto ho volaju aj "arabske" curry. v niektorych zemiach sa do zmesi pridava aj majoranka alebo pamajoran. takze to zavisi skutocne od konkretnej krajiny v ktorej zijes. ja som ti ukazal, ze tvoje jednoznacne (a nespravne) interpretacie ti nedavaju dovod, aby si sa vyvysoval nad "u vas na Slovensku", lebo svet nie je len Slovensko a krajina v ktorej zijes.
 

divo rastuci tymian

to odrezalo z nadpisu
 

Tymian=thyme tu tiez maju

ale na zaatar sa nepodoba.Pripustam,ze je mozne,ze u vas miesaju byliny a vytvaraju z nich zmes korenin a davaju im exoticke nazvy.Nie je to vsak autenticky original.A arabske curry?Snad si mal na mysli indicke curry,lebo curry nie je arabske korenie.Zmes biryany korenia je typicke arabske,dava sa do ryze s mesom.Curry,marsalah,tandoory su typicke indicke zmesy.Vidis tu uz hovorim o zmesiach,lebo sa jedna o viacero bylin,kdezto zaatar je jedna bylina.Vizera zvlastne,.mama hovorila,ze na slovensku take nerastie.Ved to ani neni dobre,co sa tu o tom tolko bavime.
 

1 2 3 4 > >>

Najčítanejšie na SME