Nedeľa, 28. február, 2021 | Meniny má ZlaticaKrížovkyKrížovky

Ukážka z alternatívneho testu:

1. Istá letecká spoločnosť sa snažila získať klientov tým, že vyhlásila akciu: „Ak bude naše lietadlo mškať viac ako hodinu, vrátime vám aspoň 30% z ceny letenky.“ Skúsenosť pasažierov s prvými štyrmi meškaniami bola nasledovná:

Let 1: Lietadlo meškalo 19 minút, spoločnosť vrátila pasažierom 5% z ceny letenky.

Let 2: Lietadlo meškalo 39 minút, spoločnosť vrátila pasažierom 15% z ceny letenky.

Let 3: Lietadlo meškalo 59 minút, spoločnosť vrátila pasažierom 25% z ceny letenky.

Let 4: Lietadlo meškalo 79 minút, spoločnosť vrátila pasažierom 35% z ceny letenky.

Pri koľkých z uvedených letov spoločnosť porušila sľub daný v akcii?

(A) Pri žiadnom. (B) Pri jednom. (C) Pri dvoch. (D) Pri troch.

2. Medzi troma z uvedených štyroch pojmov existuje istá logická súvislosť. ktorý z pojmov medzi ostatné nepatrí?

Skryť Vypnúť reklamu

(A) občas (B) nikde (C) zajtra (D) predvlani

3. Dvojica pojmov slovo – veta je v rovnakom logickom vzťahu ako dvojica pojmov

(A) strom – les (B) most – rieka (C) pero – peračník (D) peniaze – banka

4. Pre štyri svetové strany a pre niektoré ďalšie význačné smery máme v slovenčine vlastné názvy, ako napr. sever, juh, východ, západ, severovýchod atď. Námorníci používajú aj ďalšie označenia smerov ako napr. „západojuhozápad“. Každému smeru jednoznačne prislúcha tzv. azimut, čo je veľkosť uhla v stupňoch pozri tabuľku.

tab.:

smer azimut

sever 0

východ 90

juh 180

západ 270

severovýchod 45

juhojuhozápad 202,5

Aký azimut prislúcha smeru nazývanému „západoseverozápad“?

(A) 112,5 stupňov (B) 292,5 stupňov (C) 315 stupňov (D) 337,5 stupňov

Skryť Vypnúť reklamu

5. Tu je ukážka niekoľkých základných čísloviek v istom (existujúcom) jazyku: dešuduj = 12, dešefta = 17, eňavardeš = 90, dešupandž = 15, ochtovardeš = 80.

Akú základnú číslovku predstavuje v tomto jazyku slovo „eftavardeš“?

(A) 10 (B) 19 (C) 70 (D) 97

6. Nazvime prirodzené číslo pozoruhodným, ak jeho zápis obsahuje párny počet párnych číslic a nepárny počet nepárnych číslic. Ktoré z uvedených čísel je podľa tejto definície pozoruhodné?

(A) 438 159 (B) 14 867 (C) 9 615 (D) 76 932

7. Ktoré z uvedených slov má opačný význam ako slovo rázny?

(A) váhavý (B) priebojný (C) nemotorný (D) roztržitý

8. Pri ktorom z uvedených cudzích slov je nesprávne uvedený jeho význam?

(A) inkognito = nepoznané (B) indiskrétny = nechápavý (C) indikátor = ukazovateľ (D) insolventný = neschopný platiť

Skryť Vypnúť reklamu

9. …………. opakovanému uisteniu vedcov, že prenos choroby na ľudí je …….., výrobcovia hovädzieho mäsa zaznamenali výrazný …………. záujmu odberateľov.

Na vynechaných miestach vety majú byť po rade slová

(A) Vďaka, nepravdepodobný, pokles. (B) Vďaka, pravdepodobný, nárast. (C) Napriek, nepravdepodobný, pokles. (D) Napriek, pravdepodobný, pokles.

10. V novinovom článku bola veta: „Hoci počet turistov, ktorí navštevujú Slovensko, má rastúcu tendenciu, priemerná doba pobytu cudzincov na našom území zostáva naďalej krátka, a to napriek prijatiu viacerých opatrení na podporu cestovného ruchu.“

Ktoré z uvedených tvrdení z tejto vety nevyplýva?

(A) Vďaka prijatým opatreniam má návštevnosť Slovenska turistami rastúcu tendenciu.

(B) Slovensko navštevuje čoraz viac turistov.

Skryť Vypnúť reklamu

(C) Cudzinci, ktorí navštívia Slovensko, sa tu spravidla nezdržia príliš dlho.

(D) Ani prijaté opatrenia nedokázali predĺžiť priemernú dobu pobytu turistov na Slovensku.

Správne odpovede: 1. (A), 2. (B), 3. (A), 4. (B), 5. (C), 6. (D), 7. (A), 8. (B), 9. (C), 10. (A)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  4. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur
  7. Geis pomáha zvládať komplikácie v cezhraničnej preprave
  8. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje
  9. Online zľavy: Viete, kde ich vyhľadať?
  10. Šanca pre mladé talenty
  1. O2: Mentálne zdravie zamestnancov je pre nás veľkou prioritou
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  3. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  4. Dáma s pávím pierkom
  5. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. Získaj náskok pred štartom
  8. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  9. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  10. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 19 532
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 9 465
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 9 448
  4. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 9 087
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 8 884
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 7 743
  7. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 878
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 560
  9. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 5 018
  10. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 4 805
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu