SME

Gazdiné pečúce husacinu neraz podpálili celú ulicu

Levice prezývali kedysi mestom radosti, boli tu kasárne, tri verejné domy a skvelá husacina.

Levice prezývali kedysi mestom radosti, boli tu kasárne, tri verejné domy a skvelá husacina.

Na prelome 19. a 20. storočia mala najlepšie meno v Európe. Z vlakovej stanice ju chladenými vozňami vyvážali do Viedne, Londýna aj do Štrasburgu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

TEXT: Alena Štifilová, FOTO: Štátny archív Levice

N evedno, čím to bolo, ale levická husacina a pečeň sa dlhé desaťročia považovali za najlepšiu v širokom okolí. Husi chovali aj v Maďarsku, aj v okolí Viedne a Bratislavy, ale iba tie levické mali začiatkom dvadsiateho storočia povesť najväčšej lahôdky.

Museli byť však z okolia Levíc, z Tekova alebo z čilejkárskych dedín a kŕmené tu vypestovanou kukuricou. Tá bola totiž príčinou delikátnej chuti a žltkastej farby pečene.

Husi sa šľachtili, aby mali pečeň čo najväčšiu, niekedy vážila aj vyše jedného kilogramu a bola taká mastná a krehká, že keď vám do nej zabehol prst pri pitvaní, celá sa roztrhla a vytiekla.

Nebolo jednoduché ju vytiahnuť, gazdiné vedeli, že ak nechajú hus stuhnúť a až potom otvoria, pôjde to ľahšie. Zvyčajne sa zbehli susedy z okolia, nedočkavo sa prizerali a vykrikovali: „Tá bude veľká, pozrite, ako kypí, už sa tlačí von.“

Tradícia chovu husí v tomto regióne siaha pravdepodobne do stredoveku. Hron a rôzne jeho prítoky boli ideálnym miestom na chov vodného vtáctva, na úrodnej pôde dopestovali kvalitnú kukuricu i jačmeň.

Jačmeň sa dokonca istý čas považoval za najlepší v Európe a veľká časť jeho produkcie sa vyvážala do Viedne.

Zaujímavosťou je, že o chov kačíc miestni obyvatelia nemali výraznejší záujem, hoci starostlivosť o ne je oveľa jednoduchšia. Rozšíril sa až v 70. rokoch.

„Môj starký nechcel kačky na dvore ani vidieť,“ spomína Jarmila Bátovská zo Štátneho archívu v Leviciach. Podľa neho to boli nekultúrne tvory, ktoré robili veľký hluk.

„Neustály džavot považovali za otravný najmä chlapi, okrem toho, kačacie mäso im smrdelo, môj starký ho do konca svojho života nejedol.“

Vytiahli z pece a utekali na trh

[content type="citation"]„Keď gazdiná dopiekla pečeň, chcela ju teplú predať, nedbajúc na oheň nechala mastné hrnce na deti alebo sluhov a utekala na trhovisko.“[/content]

Prvá zmienka o tom, že trhovci na veľkých jesenných trhoch v Leviciach predávajú fertále, čiže husacie

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C3UHQ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľubica Rošková

Rozhodnutie je neprávoplatné.


Peter Tkačenko

Záujem o obavy občanov je politická povinnosť.


Ilustračné foto

Medvede pokazili ľudia, treba ich opäť naučiť sa báť


 Roman Michelko

Výbor schválil pozmeňovací návrh Romana Michelka.


Neprehliadnite tiež

Ján Mazák.

Mazák chcel bod o svojom odvolaní pôvodne zaradiť až na májové zasadnutie rady.


Ľuboš Blaha

Poslanec Smeru zneužil verejnoprávny priestor.


SITA
Ilustračné foto.

Aktivisti spisovali za výstavbu petíciu.


SITA
Hraničný priechod Brodské – Břeclav.

Presvedčenie o nevyhnutnosti urovnania vzťahov je najsilnejšie v Bratislavskom kraji.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu