Slovo tokaj vzniklo zo slovanského stokaj - sútok

Slovenská tokajská vinohradnícka oblasť je na juhu východného Slovenska, hraničí s Maďarskom. Zákon z roku 1908 ju vymedzoval obcami Slovenské Nové Mesto, Malá Tŕňa a Viničky, pričom neurčoval výmeru oblasti. V tom čase bolo vysadených 172 hektárov viníc,

celková výmera oblasti bola 571 hektárov.

Vinice obhospodarovali uhorské andrášiovské a rákocziovské šľachtické rody. Zákon z roku 1959 rozšíril oblasť o ďalšie štyri obce, a to Veľká Tŕňa, Černochov, Čerhov a Bára a výmera tak dosiahla 703 hektárov.

V súčasnosti má tokajská oblasť takmer 909 hektárov, čiže 43 vinohradníckych honov. Veľkosť maďarskej oblasti sa odhaduje na 5500 hektárov viníc.

Oblasť je známa špecifickými pôdnymi a klimatickými podmienkami, výroba vína zahŕňa špecifický technologický postup. Pestujú sa tu odrody Muškát zelený, Furmint a Lipovina.

Jedinečnosť vína spočíva v botrytickej vínnej plesni Botrytis cinerea Persoon, ktorá pôsobí na bobuliach hrozna a spôsobuje odparovanie vody a vznik cibéb-hrozienok.

Pomenovanie „tokaj“ je slovanského pôvodu, vzniklo zo slova „stokaj“ a v prenesenom význame znamená sútok dvoch riek Tisy a Bodrogu.

Tokajské vína majú antidepresívne a antioxidačné účinky a charakteristickú chlebovitú chuť. Kvalitu tokajských výberov určuje počet putní – čím je ich počet vyšší, tým je víno kvalitnejšie.

Putňa označuje počet cibéb použitých pri výrobe a vyrábajú sa troj– až šesťputňové výbery.

Víno v oblasti sa začalo pestovať za Rimanov, pokračovali v ňom Slovania. Po nájazdoch Tatárov bola oblasť kolonizovaná Talianmi, ktorí so sebou priviezli základnú odrodu Furmintu.

V čase tureckých vojen sa pestovanie viniča nerozširovalo, ale z tohto obdobia pochádza väčšina tokajských viníc. Používali sa ako úkryty pre ľudí i majetok v čase nájazdov.

Prvé víno vyrobil Sepsi Laczko Maté na Veľkú noc v roku 1650. Tokajské sa stalo obľúbeným nápojom Františka Rákocziho II., Ľudovíta XIV., cára Petra Veľkého i cárovnej Kataríny Veľkej.

Vinári z tokajskej oblasti sa pokúšajú o zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Výroba tokajských hroznových vín závisí od mnohých faktorov, ktoré ovplyvňujú kvasné procesy.

V nepriaznivých ročníkoch sa hrozno oberá pred poškodením hnilobou. Hrozno sa ihneď lisuje a mušty kvasia v drevenej sudovine väčších objemov.

Dokvasené mladé vína sa potom stáčajú do súdkov s objemom 150 až 250 litrov. Po procese zrenia získané tokajské stolové víno je suché a charakterizuje ho 11-12 percent objemu alkoholu, jemná zlatožltá farba a vyšší obsah prchavých kyselín.

Ďalším typom tokajského vína je samorodé suché víno. Na jeho výrobu sa používa dozreté víno bez cibéb. Rmut z odzrneného hrozna nakváša 12-24 hodín. Po približne mesačnom kvasení sa víno stáča z väčších do menších nádob. V menších súdkoch, ktoré kvôli oxidačným procesom nie sú doplnené, prebieha pri teplotách 11 – 14 °C dlhodobý proces zrenia.

Samorodné suché tokajské vína musia mať zlatožltú farbu a najmenej 13 percent objemu alkoholu. (jog)

Spracované podľa www.vino-tokaj.sk

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  7. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  2. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  6. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  7. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  10. Slovensko spieva koledy
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 60 895
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 046
  3. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 10 369
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 910
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 140
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 794
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 4 901
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 3 920
  9. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 895
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 3 482

Neprehliadnite tiež

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Prieskum ukazuje bezradnosť parlamentnej opozície

Z minulých volieb sme sa stále nespamätali.