Štvrtok, 25. február, 2021 | Meniny má Frederik(a)KrížovkyKrížovky

Slovo tokaj vzniklo zo slovanského stokaj - sútok

Slovenská tokajská vinohradnícka oblasť je na juhu východného Slovenska, hraničí s Maďarskom. Zákon z roku 1908 ju vymedzoval obcami Slovenské Nové Mesto, Malá Tŕňa a Viničky, pričom neurčoval výmeru oblasti. V tom čase bolo vysadených 172 hektárov viníc,

celková výmera oblasti bola 571 hektárov.

Vinice obhospodarovali uhorské andrášiovské a rákocziovské šľachtické rody. Zákon z roku 1959 rozšíril oblasť o ďalšie štyri obce, a to Veľká Tŕňa, Černochov, Čerhov a Bára a výmera tak dosiahla 703 hektárov.

V súčasnosti má tokajská oblasť takmer 909 hektárov, čiže 43 vinohradníckych honov. Veľkosť maďarskej oblasti sa odhaduje na 5500 hektárov viníc.

Oblasť je známa špecifickými pôdnymi a klimatickými podmienkami, výroba vína zahŕňa špecifický technologický postup. Pestujú sa tu odrody Muškát zelený, Furmint a Lipovina.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedinečnosť vína spočíva v botrytickej vínnej plesni Botrytis cinerea Persoon, ktorá pôsobí na bobuliach hrozna a spôsobuje odparovanie vody a vznik cibéb-hrozienok.

Pomenovanie „tokaj“ je slovanského pôvodu, vzniklo zo slova „stokaj“ a v prenesenom význame znamená sútok dvoch riek Tisy a Bodrogu.

Tokajské vína majú antidepresívne a antioxidačné účinky a charakteristickú chlebovitú chuť. Kvalitu tokajských výberov určuje počet putní – čím je ich počet vyšší, tým je víno kvalitnejšie.

Putňa označuje počet cibéb použitých pri výrobe a vyrábajú sa troj– až šesťputňové výbery.

Víno v oblasti sa začalo pestovať za Rimanov, pokračovali v ňom Slovania. Po nájazdoch Tatárov bola oblasť kolonizovaná Talianmi, ktorí so sebou priviezli základnú odrodu Furmintu.

Skryť Vypnúť reklamu

V čase tureckých vojen sa pestovanie viniča nerozširovalo, ale z tohto obdobia pochádza väčšina tokajských viníc. Používali sa ako úkryty pre ľudí i majetok v čase nájazdov.

Prvé víno vyrobil Sepsi Laczko Maté na Veľkú noc v roku 1650. Tokajské sa stalo obľúbeným nápojom Františka Rákocziho II., Ľudovíta XIV., cára Petra Veľkého i cárovnej Kataríny Veľkej.

Vinári z tokajskej oblasti sa pokúšajú o zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Výroba tokajských hroznových vín závisí od mnohých faktorov, ktoré ovplyvňujú kvasné procesy.

V nepriaznivých ročníkoch sa hrozno oberá pred poškodením hnilobou. Hrozno sa ihneď lisuje a mušty kvasia v drevenej sudovine väčších objemov.

Dokvasené mladé vína sa potom stáčajú do súdkov s objemom 150 až 250 litrov. Po procese zrenia získané tokajské stolové víno je suché a charakterizuje ho 11-12 percent objemu alkoholu, jemná zlatožltá farba a vyšší obsah prchavých kyselín.

Skryť Vypnúť reklamu

Ďalším typom tokajského vína je samorodé suché víno. Na jeho výrobu sa používa dozreté víno bez cibéb. Rmut z odzrneného hrozna nakváša 12-24 hodín. Po približne mesačnom kvasení sa víno stáča z väčších do menších nádob. V menších súdkoch, ktoré kvôli oxidačným procesom nie sú doplnené, prebieha pri teplotách 11 – 14 °C dlhodobý proces zrenia.

Samorodné suché tokajské vína musia mať zlatožltú farbu a najmenej 13 percent objemu alkoholu. (jog)

Spracované podľa www.vino-tokaj.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Získaj náskok pred štartom
  4. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  5. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  7. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  8. Rodinná atmosféra na Trnavskej univerzite: Milí sú aj vrátnici
  9. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  10. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  1. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  2. Získaj náskok pred štartom
  3. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  4. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  5. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  7. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  8. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  9. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  10. Moruša – Málo známa a predsa účinná
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 18 523
  2. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 10 501
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 8 621
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 715
  5. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 421
  6. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 115
  7. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 010
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 664
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 046
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 4 555
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Podpredseda strany Smer Robert Kaliňák

Bývalý policajný prezident je obvinený zo založenia zločineckej skupiny.

3 h

O čom je debata o ruskej vakcíne.

2 h
Peter Schutz

Odsunutie ľudí nad 65 rokov ku koncu hovorí, že očkovanie úmrtia nezníži.

7 h