Najžiadanejšia je 52-stupňová pálenka

Podkonická pálenica páli alkohol od septembra do konca marca. „Za posledné štyri mesiace roka sme vypálili takmer 8500 litrov,“ hovorí prevádzkovateľ Jozef Kostúr. Odhaduje, že do konca sezóny by sa mohlo číslo vyšplhať až na 12-tisíc litrov.


Pálenica v Gbeľanoch: z kotla vyteká slivovica, páleník kontroluje kvalitu pálenky. Pálenica je jediným pracoviskom, kde je povolené piť – páleníci to majú v pracovnej náplni. FOTO SME – ANDREA HARMANOVÁ


Podkonická pálenica podľa majstra Kostúra (na fotografii) za sezónu vypáli približne 12-tisíc litrov alkoholu. FOTO SME – JÁN KROŠLÁK

Podkonická pálenica páli alkohol od septembra do konca marca. „Za posledné štyri mesiace roka sme vypálili takmer 8500 litrov,“ hovorí prevádzkovateľ Jozef Kostúr. Odhaduje, že do konca sezóny by sa mohlo číslo vyšplhať až na 12-tisíc litrov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V septembri začínajú s hruškami, potom prichádza na rad hrozno, čerešne, jablká a slivky. Dobrý slivkový kvas totiž údajne vydrží aj rok. So slivkami je však v tomto roku problém, pretože sa ich pre choroby urodilo málo. Kostúr tvrdí, že ich bude možno o 40 percent menej ako inokedy. Najlepšia na slivovicu, ako tvrdí, zostáva odroda Duranzia.

Za liter akejkoľvek 50-stupňovej pálenky zaplatia vyznávači domáceho 71 korún, takže obrat podkonickej pálenice predstavuje vyše milióna korún, z toho hrubý zisk je približne pol milióna.

Záujem ľudí o pálenie podľa Kostúra stále rastie. Za 12 hodín denne spracujú v Podkoniciach až dvetisíc litrov kvasu. Väčšinou je záujem o 52-stupňový alkohol, nájdu sa však aj experimentátori, ktorí požadujú 58 stupňov, čo je už viac ako „ostré“.

SkryťVypnúť reklamu

Majster Kostúr tvrdí, že alkohol sa dá vypáliť takmer zo všetkého, ale v Podkoniciach všetko neberú: „Nepálime napríklad z južného ovocia, pretože kotly neznášajú, keď ovocie veľmi pení.“

A ako je to s chuťou majstrov-páleníkov na pohárik tuhého? „Ako u ktorého. Ja nie som na alkohol. Samozrejme, musím degustovať, ale to je málo, tak pol štamperlíka z jednej várky,“ hovorí Kostúr. Po celom dni v alkoholových výparoch údajne totiž veľká chuť na pohárik nie je.

DANIEL VRAŽDA

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  2. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  3. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  6. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  7. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  8. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 745
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 394
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 433
  4. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 908
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 838
  6. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 606
  7. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 498
  8. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 3 061
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu