Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Dnešné menu Vanilka

V horúcom lete vanilková zmrzlina, na Vianoce chutné vanilkové rožky. Obe sa nezaobídu bez ingrediencie, ktorá je už po stáročia poriadne drahá a vzácna. Samozrejme, dá sa nahradiť umelou napodobeninou - etylvanilínom. Ak to však raz porovnáte, uznáte, ..

V horúcom lete vanilková zmrzlina, na Vianoce chutné vanilkové rožky. Obe sa nezaobídu bez ingrediencie, ktorá je už po stáročia poriadne drahá a vzácna. Samozrejme, dá sa nahradiť umelou napodobeninou - etylvanilínom. Ak to však raz porovnáte, uznáte, že vanilka je to pravé.Dlhá cesta vanilky na náš stôl sa začala u Indiánov Totonaco v Mexiku, ktorí ju pestovali, chránili a používali. Keď ich porazili Aztékovia, vanilku im vzali a podávali ju vzácnym návštevám spolu s kakaom. Dlho sa z nej však netešili, lebo tých porazil dobyvateľ Hernando Kortéz a odviezol ju do rodného Španielska na kráľovský dvor spolu so spomínaným kakaom. Odvtedy sa stala už navždy súčasťou kuchyne boháčov z Európy. Až po mnohých rokoch, v 17. storočí, začal používať vanilkové struky na prichutenie jedál a nápojov lekárnik Hugh Morgan.

Skryť Vypnúť reklamu

Orchidea

Od objavenia vanilky až podnes rastie po svete už viac ako stodesať druhov. Rastlina, ktorá nám dáva vanilkové struky, je orchidea z rodiny orchidaceae, jeden z najviac zastúpených druhov na svete s viac ako dvadsiatimi tisícami odrôd. Orchidey pestujeme pre ich rôznorodé farby kvetov a v tomto prípade aj ako pochutinu.

Vanilka je popínavá orchidea, ktorá dorastá na svojom hostiteľovi do výšky až 5 metrov. Dýcha vzdušnými koreňmi, ktoré sa vinú po celej stopke, inak, ako je to pri ostatných rastlinách. Rastlina sa pestuje na podpore a pravidelne sa orezáva, aby bolo opeľovanie jednoduchšie, pretože je ručné. V Mexiku a Strednej Amerike opeľujú kvety vtáci a hmyz, no na farmách sa to robí ručne - bambusovou paličkou, a to ráno, tesne po otvorení kvetov. Je na to potrebná veľká zručnosť, pretože ak sa z tyčinky na piestik dostane priveľa peľu, kvet uschne. Podobne je to aj s vetrom. Ak vietor zhodí kvet, prestane sa vyvíjať struk. Preto sa rastlinka vysádza na záveterných miestach. Z týchto komplikovaných postupov je zrejmé, prečo je cena vanilky taká vysoká.

Skryť Vypnúť reklamu

Kvety sú voňavé, voskovité a veľké. Sú svetlozelené až žlté a kvitnú v skupinách po 20 - 30 kusov. Plodom je tobolka, ale bežne sa jej hovorí struk, pretože pripomína struk zelenej fazuľky. Dorastá do dĺžky 7 až 17 centimetrov, podľa odrody. Plody získavajú svoju typickú vôňu až po zbere.

Kde sa pestuje

Na svete sú štyri hlavné oblasti, ktoré produkujú všetku vanilku. Deväťdesiat percent produkcie už nezaobstaráva jej pravlasť Mexiko, ale Madagaskar, ostrov na juhovýchode Afriky a Indonézia. Madagaskarská vanilka sa tiež nazýva madagaskarská Bourbon vanilka. Tento názov je odvodený od mena Bourbonských ostrovov, kam patrí Madagaskar, Seychely, Reunion a Komoro. S liehovým nápojom z Kentucky v USA to nemá nič spoločné. Ďalšími pestovateľmi sú Mexiko a Tahiti. Madagaskarská vanilka sa považuje za najvyššiu kvalitu s krémovou, sladkou a plnou príchuťou. Indonézska vanilka má drevnatú, zvieravú živicovú príchuť. Mexická je opisovaná ako krémová, sladká, planá a korenistá. Tahitská je plná, ovocná až anízová.

Skryť Vypnúť reklamu

Zvyky a povery

Totonackí Indiáni pestujú vanilku stále s náboženskou úctou, pretože ju považujú za dar od bohov. Nie je nezvyčajné, ak si pri dome pestujú štyri či päť rastlín a denne ich s láskou zalievajú, akoby boli ich najcennejším majetkom. Z plodov vyrábajú rôzne figúrky ako žaby, košíky alebo domčeky a vešajú si ich na spätné zrkadlo v aute, aby ho prevoňali. V mexickom štáte Veracruz sa vanilka dáva do postele medzi ľanové obliečky, kde pôsobí upokojujúco na zmysly a zároveň prináša vášeň.

Použitie

Vanilka sa vo svete asi najviac uplatňuje pri výrobe vanilkovej zmrzliny, pri príprave nápojov a sladkostí, tiež v kozmetike pri miešaní parfumov. Pri varení sa používa vnútro zložené z tisícok drobných čiernych semienok. Získame ich tak, že vanilku rozrežeme hrotom ostrého noža po dĺžke a opakom noža vyškrabkáme semienka von. Obal vanilky nevyhodíme. Posekáme ho na menšie kúsky a rozmixujeme spolu s kryštálovým cukrom na prášok a uzavrieme vo vzduchotesnej nádobe. Po pár dňoch máme výborný vanilkový cukor pripravený na použitie.

Skryť Vypnúť reklamu

Tipy a triky

l Vanilka by mala byť pri kúpe taká mäkká, aby sa dala ľahko obkrútiť okolo prsta, no neprasnúť.

l Uskladniť ju treba vo vzduchotesnej nádobe, aby neuschla. Takto vydrží až šesť mesiacov.

Recepty

Vanilkový extrakt

l 10 - 12 vanilkových strukov

l 500 ml kvalitnej vodky

l 50 g cukru

Vanilku narežeme asi na 5 cm kúsky, vložíme do uzavierateľnej nádoby, najlepšie do pohára s viečkom a zalejeme vodkou. Necháme lúhovať 6 týždňov, občas premiešame. Potom precedíme cez gázu a zalejeme sirupom z cukru. Takýto extrakt vydrží niekoľko rokov. Hodí sa najmä vtedy, ak pečiete koláč podľa receptu, kde je čerstvá vanilka, no vy práve žiadnu nemáte poruke.

Smoothie

(ovocný koktail)

l 100 g jahôd

Skryť Vypnúť reklamu

l 50 g čučoriedok

l 250 ml bieleho jogurtu

l 1 banán

l 1 vanilka

l 1 PL medu

V mixéri dohladka rozmixujeme ovocie, med a semienka z vanilkového struku. Podávame vo vychladenom vysokom pohári.

Vanilkovo-citrusová panenka

Marináda:

l 1/4 šálky medu

l 1/4 šálky sójovej omáčky

l 1/4 šálky piva

l 3 PL pomarančovej marmelády

l 2 struky vanilky

l 2 pretlačené strúčiky cesnaku

l 1 ČL soli

2 panenky po 350g

V nádobe dobre vymiešame zmes na marinádu, pridáme panenky, obalíme a necháme aspoň 4 hodiny alebo cez noc marinovať v chlade. Dáme do rúry pod gril a opekáme asi 40 minút. Panenky budú vďaka marináde dosť tmavé. Pred porcovaním ich necháme asi 10 minút chladiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Citrónovo-kokosový koláč (Grécko)

l 250 g masla

l 1 šálka kryštálového cukru

l 4 vajcia

l semienka z 1 vanilky

l 1 hrnček jemnej krupice

l 3/4 hrnčeka kokosovej múčky

l 1 hrnček polohrubej múky

Sirup:

l 1 biocitrón na plátky

l 200 ml vody

l 100 g cukru

V miske vyšľaháme maslo s cukrom, pridáme vajcia, vanilku, krupicu a ešte chvíľku šľaháme. Potom zmes prelejeme do väčšej nádoby a pridáme kokos, múku a miešame, kým nevznikne hladká zmes. Vylejeme do okrúhlej formy a pečieme na

180 °C približne 50 minút. Ešte horúci koláč prelejeme sirupom a na vrch poukladáme kolieska citróna.

Vanilková zmrzlina

l 660 ml (2 tégliky) šľahačky

l 250 + 125 ml mlieka

l 2 vanilkové struky Bourbon z Madagaskaru

Skryť Vypnúť reklamu

l 100 g + 100 g ovocného cukru

l 10 žĺtkov

l 1/4 ČL soli

l stroj na zmrzlinu

V stredne veľkej mise vyšľaháme žĺtka so

100 g cukru dokrémova a dohladka. Do panvice nalejeme šľahačku

a 250 ml mlieka, druhú polovicu cukru a soľ. Vyberieme vanilkové semienka a dáme ich do mliečnej tekutiny spolu s prázdnymi strukmi. Pomaly miešame a prihrievame. Tesne predtým, ako by chcela zmes zovrieť, ju odložíme z plameňa a necháme vychladnúť 15 minút. Vyberieme vanilkové struky. Potom pomaly mliečnu zmes prilievame k žĺtkam a stále šľaháme. Celú zmes opäť vylejeme do panvice a na miernom ohni prihrievame asi 5 - 7 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Dostatočne hustá je, keď na drevenej vareške ostáva nalepený povlak a keď po ňom prejdeme prstom, nezlieva sa dokopy. Odložíme z ohňa. Pridáme zvyšné mlieko a premiešame. Zmes pretlačíme do nádoby s dvojitým dnom, avšak cez sitko, aby sme sa zbavili prípadných hrčiek. Vo vonkajšej nádobe je studená voda. Potom vychladenú zmes dáme do strojčeka na výrobu zmrzliny. Zmrzlinu podávame poliatu karamelom.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  10. Od Česka až po Jadran
  1. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  2. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  3. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  7. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  8. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  9. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 565
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 133
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 379
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 338
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 141
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 945
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 784
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 702
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 436
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 245
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Matovič sa dal zaočkovať až na poslednú chvíľu. Ľudsky je jeho správanie úplne pochopiteľné.


Spory medzi silovými zložkami trvajú už týždne.


a 1 ďalší 1 h