Piatok, 23. júl, 2021 | Meniny má OľgaKrížovkyKrížovky

Viacročné pestovanie zeleniny

Charakteristickým znakom trvácich zelenín je ich viacročné pestovanie na tom istom mieste a každoročný zber konzumných častí. K najdôležitejším u nás pestovaným druhom patria chren, rebarbora a špargľa.

Chren

Chren je nevyhnutnou prílohou v našej kuchyni po celý rok. Jeho konzumnou časťou je jednoročný, najviac dvojročný koreň. Na jeseň pripravené odrezky z bočných koreňov hrubé asi 1 až 1,5 centimetra a dlhé 20 až 30 centimetrov založené v pivnici do piesku, pripravíme na sadenie. Odstránime bočné korene a púčiky a len čo to počasie dovolí, vložíme ich vodorovne až šikmo do brázdy 10 až 20 centimetrov hlbokej na vzdialenosť 20 až 30 centimetrov. Na štvorcový meter vysadíme 8 až 10 odrezkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Asi o 7 až 9 týždňov po výsadbe odhrnieme zeminu a odstránime bočné korene, čím podporíme rast hlavného koreňa. Na prihnojenie 10 štvorcových metrov potrebujeme 0,05 kilogramu liadku amónneho, 0,1 kilogramu superfosfátu a 0,05 kilogramu draselnej soli. Pri druhom prihnojovaní spojenom s prihŕňaním pôdy dávky zdvojnásobíme. Chren môže zostať na jednom mieste až 50 rokov, preto vždy po troch rokoch na jeseň po zbere zakopeme k porastu asi päť kilogramov organického hnojiva s vysokým obsahom vápnika.

Rebarbora

Rebarbora je viacročná lahôdková zelenina, ktorá sa pestuje pre listové stopky.

Na jar záhon odkryjeme a skypríme. Prvýkrát ju prihnojíme po objavení sa listov a druhýkrát o dva týždne. Na 10 štvorcových metrov aplikujeme 0,2 kilogramu liadku amónneho, 0,3 kilogramu superfosfátu a 0,2 kilogramu draselnej soli. Správne ošetrená rebarbora vydrží na jednom mieste aj desať rokov. Množí sa delením trsov. V prvom roku ju pred zimou chránime zakrytím lístím alebo rašelinou, čo na jar včas odstránime. Neskôr ju kypríme a zavlažujeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Choroby a škodcovia ju zriedkavo napádajú, preto si nevyžaduje zvláštnu ochranu. Pre skoršie a jemnejšie stopky možno na jar zakryť klíčiace rastliny vhodnou nádobou.

Špargľa

Špargľa je vo svete obľúbená lahôdková zelenina, ktorá sa pestuje pre vybielené, niekedy aj zelené výhonky veľmi jemnej chuti. Špargľovňu zakladáme z priesad v apríli až máji. Na vzdialenosť 1,5 metra vyhĺbime brázdy hlboké 40 centimetrov, do ktorých dáme 5- až 10-centimetrovú vrstvu kompostu. Priesady sadíme na vzdialenosť 40 až 60 centimetrov tak, že vrchol zasypeme 8- až 10-centimetrovou vrstvou kompostu.

Prvé dva roky udržujeme špargľovňu bez burín a brázdy ponechávame otvorené. Postupne, ako rastliny prerastajú na povrch, prihŕňame k nim pôdu. Na jeseň 2. roku zrežeme vňať a brázdy zahrnieme zeminou. V marci 3. roka a v ďalších rokoch nahrnieme zeminu do 20- až 30-centimetrových kopčekov, širokých 40 až 50 centimetrov nad rastliny a mierne ich utlačíme, prípade prikryjeme čiernou netkanou textíliou.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď pučiace výhonky nadvihujú zeminu, začneme ich hneď zberať, aby ostali vybielené. Po zbere kopčeky rozhrnieme a rastliny necháme voľne rásť. Na jeseň rastliny zrežeme, špargľovňu prihnojíme a opatrne skypríme. Životnosť špargľovne je 10 až 12 rokov.

Alžbeta Viteková

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  2. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  3. Z čoho sa vyrábajú balené bagety? Kedy sa ich treba báť?
  4. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  5. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  6. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  7. Od Česka až po Jadran
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu?
  9. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  10. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  3. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  4. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  5. Tatravagónka Poprad ponúka stabilnú prácu a kariérny rast
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Svet bude fungovať na dátach a tie sú pre Slovensko priorita
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 13 834
  2. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 7 757
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 221
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 6 103
  5. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 4 457
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 692
  7. Nový Volkswagen Polo GTI prináša radosť z jazdy s dvojlitrom! 3 240
  8. Od Česka až po Jadran 2 977
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 842
  10. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 141
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu