"Aby med nescukornatel, mieša sa s vodou a konzervačnými látkami," dodáva. Tu je kameň úrazu, pretože takýto med je pančovaný sirupom z kukuričného škrobu a nachádzame v ňom aj izoglukózu či antibiotiká. Včelári obzvlášť upozorňujú na lacné medy z hypermarketov, lebo jedna fľaštička takéhoto medu je zmes medov z viacerých krajín, z ktorých každý má špecifickú chuť, arómu a zloženie. Naopak biomed je vyprodukovaný v ekologickom poľnohospodárstve. Minimalizujú sa zásahy do života včiel, nepoužívajú sa antibiotiká. Namiesto toho sa uprednostňujú alternatívne liečivá, ako sú orechové lístie, tabak, kyselina mliečna či kyselina mravčia. Za jeho výrobou stoja konkrétne včely, príroda a ľudia.
Podľa pôvodu môžeme včelí med rozdeliť na kvetový a medovicový. Ak sa zotavujete po ťažkých operáciách, úrazoch či ochoreniach, odporúča sa konzumácia kvetového medu pripravovaného z nektáru kvetov. Ten má vyšší obsah bielkovín, ktoré dopomôžu k rýchlejšej regenerácii tkanív. Vďaka lepšej stráviteľnosti je vhodný aj pre malé deti.
Ak trpíte ochoreniami dýchacích ciest či ľadvín, najlepším liekom je medovicový med. Jeho hlavnou zložkou je medovica, ktorú tvoria cukry a minerály. Cukry a minerály vylučuje savý hmyz - vošky, méry, puklice v podobe sladkých štiav. Med všeobecne obsahuje všetky stopové prvky, ktoré si kupujeme v lekárňach ako synteticky vyrábané tablety. Taktiež je bohatý na draslík. Pre naše telo je potrebný najmä v zimnom období, pretože pri jeho nedostatku dochádza k svalovej únave a kŕčom.
Nevčelári sú skalopevne presvedčení, že príčinou pokazených, tzv. medových zúbkov je med. No včelár by takúto skutočnosť poprel. Naopak, med dopĺňa hladinu fosforu a vápnika, ktoré zabezpečujú pevnosť a zdravosť zubov. Zároveň má aj dezinfekčné účinky a tak pôsobí proti vzniku zubného kazu. Med je v malom množstve prípustný i pre cukrovkárov.
Na záver jedna užitočná rada: pre dobrý zdravotný stav sa odporúča aspoň jedna lyžica medu denne či každoročné bodnutie včelím žihadlom.
Kristína Janková,
Daša Račková