Utorok, 2. marec, 2021 | Meniny má AnežkaKrížovkyKrížovky
PRIVRETÝMI OČAMI

Instantné rezance

V každom väčšom obchode s potravinami majú policu s instantnými rezancami. Vyzerá to však tak, že zákazníci na Slovensku si to veľmi nevšímajú. Regál je spravidla malý a stále sú tam balíčky tej istej značky. Je to pre mňa dôkaz, že dlhé rezance nie ...

V každom väčšom obchode s potravinami majú policu s instantnými rezancami. Vyzerá to však tak, že zákazníci na Slovensku si to veľmi nevšímajú. Regál je spravidla malý a stále sú tam balíčky tej istej značky. Je to pre mňa dôkaz, že dlhé rezance nie sú súčasťou európskej kultúry. A je mi už jasné, prečo tu ľudia varia a jedia rezance na toľko pre mňa zvláštnych spôsobov.

Rezance majú ostať také dlhé, tak, ako ich výrobca vložil do balíčka. Keď sú hotové, za pomoci paličiek sa také dlhé hlučne sŕkajú. Niektorí Európania si ich však na tanieri pokrájajú vidličkou na malé kúsky. Ak sa instantné rezance varia dlhšie ako päť minút, príliš zmäknú, mnohí ľudia ich však varia práve tak - ako iné cestoviny. K instantným rezancom býva pribalená aj polievka, s ktorou sa majú podávať, lenže niektorí ľudia vrecúško s polievkou zahodia. Jeden priateľ mi opísal zatiaľ najkurióznejší spôsob. Chutia mu rezance s kari príchuťou. Varí ich v instantnej polievke spolu s vajíčkom, potom ich z tekutiny vyberie, položí vajce a rezance na toast a porciu je s vidličkou a nožom. Hovorí: "Je to paráda."

Skryť Vypnúť reklamu

Mnohí si asi povedia, že instantné rezance sa domácim rezancom nevyrovnajú, prípadne, že sa vôbec nedajú jesť. Iste, keby mama navarila na večeru instantné rezance aj ázijské deti by ohŕňali nosom. Príprava dobrej polievky s dlhými rezancami trvá dlho, preto, ak na ňu máme chuť, ideme obyčajne do reštaurácie. Napriek všetkému si však podľa mňa zaslúži objaviteľ instantných rezancov našu pozornosť.

Za to, že si dnes za pár minút pripravíme doma túto pochúťku, môže Japonec Momofuku Ando. S instantnými rezancami prišiel na trh v roku 1958. V roku 1971, keď ich chcel predať Američanom, prišiel s ďalším objavom. Keď sa totiž s nákupcami stretol v USA, prekvapil ho zvláštny spôsob, akým tam rezance pripravovali. Ešte suché ich polámali, hodili do papierového pohára na kávu, zaliali vriacou vodou a jedli malou vidličkou. Momofuku Ando dostal vtedy nápad. Začal produkovať Cup Noodles - rezance v pohári, na ktorých prípravu nepotrebujete už ani hrniec, ani misku, dokonca ani paličky, čo pre Japoncov znamenalo revolúciu. Rezance v pohári sa za veľmi krátky čas stali hitom.

Skryť Vypnúť reklamu

Televízna reklama na instantné rezance v pohári je vždy vtipná a chce priniesť zákazníkom niečo nové. Najviac mi utkvelo v pamäti, keď robil reklamu na suché rezance svalovec Arnold Schwarzenegger, ktorý s čajníkom v ruke pózoval ako kulturista. Vraj sa tomu vtedy veľmi bránil a nebolo ľahké, a zrejme ani lacné, presvedčiť ho, aby ponuku vzal.

Dnes sú rezance v pohári svetoznámou pochúťkou, obľúbené sú najmä v ázijských krajinách a Severnej Amerike. Mnohé firmy vyrábajú podobné výrobky, na európsky trh by však asi prerazili ťažko. Mám pocit, že toto umelo vyzerajúce jedlo Európanov príliš za srdce nechytá.

Pán Momofuku Ando tento mesiac vo veku 96 rokov zomrel. Ktovie, akým vynálezom by ulahodil slovenským gazdinkám?

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  4. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  5. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  6. Štúdium práva moderne, prakticky aj po anglicky!
  7. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  8. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  9. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  10. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 257
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 13 824
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 10 369
  4. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 9 806
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 8 000
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 290
  7. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 6 975
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 615
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 740
  10. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 5 374
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu