ý prísun prirodzených vitamínov ako prevencia a čo najčastejšia konzumácia kyslej kapusty, cesnaku a cibule. Pochopili to už ľudia v minulosti a vďaka týmto potravinám si dokázali svoje zdravie chrániť.
Kapusta organizmus detoxikuje
Kapusta je dôležitá pri odbúravaní stresu vďaka prítomnosti kyseliny listovej a vitamíny skupiny B zase stimulujú mozog a nervy. Pomáha tiež detoxikovať organizmus, čiže odplavovať škodlivé látky, znižuje hladinu cukru v krvi a pozitívne pôsobí na činnosť všetkých svalov, vrátane srdcového. Šťava z kapusty má povesť lieku na ťažkosti so ža-lúdočnými vredmi. Stačí piť liter denne po niekoľko týždňov. Varením, dusením či pečením sa vzácne látky ničia, preto by sme mali jesť čo najviac kapusty v surovom stave ako súčasť šalátov.
Kyslá kapusta podporuje metabolizmus železa a tým tvorbu červených krviniek, má na bunky omladzujúci účinok a pomáha rovnako ako surová pri chudnutí. V 150 gramoch sa nachádza aj beta-karotén a minerálne látky, či už draslík, vápnik, horčík a balastné rastlinné látky s protirakovinovým účinkom. Je navyše veľmi účinná pri neutralizácii veľkého množstva tukov, preto sa často podáva aj pri zabíjačkových hostinách.
Cesnakom proti nádche
Cesnak je ideálne prírodné antibiotikum. Uvoľňuje upchatý nos a účinne bojuje proti baktériám, vírusom, ale ja črevným parazitom a plesniam. Znižuje krvný tlak i hladinu cholesterolu v krvi, ktoré môžu byť podnetom na vznik chorôb srdcovo-cievneho systému. Ľudí, ktorí denne konzumujú 1 až 2 strúčiky cesnaku, neohrozujú krvné zrazeniny a zriedkavejšie ich postihuje rakovina žalúdka. Môže za to alexin, ktorý má schopnosť oslabiť pôsobenie karcinogénnych látok na organizmus.
Cesnak urýchľuje spaľovanie tukov v organizme, pretože tlmí tvorbu bielkoviny, ktorá transportuje tuk do buniek. Preto by mal byť tiež súčasťou stravovacích návykov pacientov, ktorí sa chcú zbaviť nadváhy.
Tepelnú úpravu, ktorou sa ničia účinky cesnaku, radšej obmedzujeme. Preto strúčiky cesnaku pridávame až tesne pred dokončením jedla. Najúčinnejší je cesnak v surovom stave. Aby sme sa zbavili pachu, nepríjemného najmä pre naše okolie, stačí vypiť šálku čerstvého mlieka.
Pri prechladnutí cibuľa s medom
Cibuľa rovnako ako cesnak znižuje hladinu cholesterolu i vysoký krvný tlak, upravuje zrážanlivosť krvi a zvyšuje odolnosť voči rakovine. Obsahuje totiž účinné antioxidačné látky, ktoré znižujú riziká mnohých civilizačných chorôb.
Odvar z cibule zmiešaný s medom pomáha pri prechladnutí, pretože niektoré jeho látky pôsobia protizápalovo a regulujú stav črevnej mikroflóry.
Aj o cibuli platí, že by sa mala konzumovať v surovom stave, aby sme neprišli o draslík, vitamín B a iné vzácne látky. Silnú arómu cibule môžeme tiež tlmiť pridávaním do tvarohových alebo bryndzových nátierok.
KAPUSTOVÝ ŠALÁT
malá hlávka kapusty, soľ, 4 cibule, 4 vajcia, 200 g tvrdého syra, 250 ml kyslej smotany, 4 mrkvy, 3 lyžice horčice, 4 lyžice kečupu, 150 g šunky alebo jemnej salámy
Kapustu zbavíme vonkajších listov, pokrájame na menšie kúsky a potom najemno nakrájame na rezance. Posolíme a pridáme nadrobno nakrájané cibule, natvrdo uvarené a pokrájané vajcia, na menšie kúsky pokrájaný syr a nahrubo postrúhané mrkvy. Napokon primiešame horčicu, kečup, pokrájanú šunku alebo salámu a kyslú pochúťku. Opatrne premiešame a necháme v chlade postáť, aby sa chuť všetkých ingrediencií dobre prepojila. Podávame s celozrnným chlebom alebo pečivom.
ALŽBETA SLOVÁKOVÁ