Znížený prísun vitamínov nepriaznivo ovplyvňuje funkciu organizmu, jeho obranyschopnosť, telesnú výkonnosť alebo schopnosť sústrediť sa a učiť sa. Najideálnejšie je konzumovať domáce druhy ovocia a zeleniny, ktoré v tomto období dozrievajú. Teda jablká a hrušky, no i hrozno či bazu.
Zelenine tohto obdobia kraľuje kapusta, brokolica, cesnak, cibuľa, kel, mrkva, paprika, kaleráb, karfiol, uhorka, tekvica
a zemiaky. Z dovážaných plodín sú v ponuke rukola, fenikel, čínska kapusta či citróny, pomaranče, banány, grepy alebo ananásy.
Na tie však pozor. ,,Citrusové plody majú svoju nespochybniteľnú úlohu, no na druhej strane vyskytuje sa pri nich vysoká frekvencia alergických reakcií. Samozrejme, že alergénom môže byť aj jablko, no nie je to také časté ako reakcia napríklad na pomaranče," vysvetľuje praktická lekárka Anna Hrašková. "Navyše platí, že čím dlhšie sú potraviny na cestách, tým menej vitamínov v nich bude."
Cigarety účinok vitamínov likvidujú
Množstvo ovocia a zeleniny, ktoré by ste mali zjesť sa odvíja od pohlavia, veku, váhy a povolania. Treba si však pamätať, že fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholických nápojov sú príčinou rýchleho odbúravania vitamínov
v organizme. Ten, kto každý deň vypije asi 60 g alkoholu, čo je približne 1,5 l piva, fľaša vína alebo šesť malých štamperlíkov tvrdého alkoholu, môže si spôsobiť nedostatok vitamínov B1, B6, kyseliny listovej, E, C a beta-karoténu (provitamínu A). To isté platí aj pre fajčiarov. Jedna cigareta napríklad zničí účinok 100-miligramovej tabletky vitamínu C.
Prvá pomoc
Baza pôsobí proti kašľu a zachrípnutiu, jablko podporuje trávenie, kiwi a pomaranč posilňujú odolnosť organizmu. Obrany-schopnosť organizmu tiež zvyšujú baklažán, čínska kapusta a brokolica. Cesnak pomáha pri vysokom krvnom tlaku a kašli, cibuľa pri zápaloch hrdla, reďkovka pri nádche a ružičkový kel vám prečistí organizmus. Úplne najideálnejšie sú vitamínové bomby - ovocné alebo zeleninové šaláty podľa receptu "čo chladnička dala".
Ako správne variť zeleninu
- ovocie a zeleninu skladujte na tmavom a chladnom mieste
- po očistení ich ihneď spracujte
- nevarte zeleninu dlhšie ako je potrebné, aby sa nestratili vzácne vitamíny
- na varenie nepoužívajte pri-veľké množstvo vody
- hrniec pri varení prikryte
- zeleninu duste radšej na pare
- ak na potravinu nemáte chuť, blanšírujte ju a potom zmrazte
MICHAELA TELEPOVSKÁ