z najpopulárnejších sladkostí sveta. Okrem zdroja energie, ktorú pri jej konzumácii získavame, patrí k najsladším odmenám.
Za jej objavenie vďačíme juhoamerickým Indiánom, ktorí odhalili povzbudzujúce účinky plodov kakaovníka. Ako prví ho začali pestovať Mayovia a v 7. storočí
s ním už obchodovali. Do Európy sa tieto plody dostali vďaka Krištofovi Kolumbovi v roku 1502. Móda čokolády sa začala rýchlo šíriť v španielskych vyšších kruhoch. O zdokonalenie kakaa sa zaslúžili Švajčiari Henry Nestlé a Daniel Peter, keď skúsili do
mlieka pridať kakao. A tak v roku 1875 vznikla prvá mliečna čokoláda, ako ju poznáme dnes.
Výborný zdroj energie
Čokoláda bola už v minulosti vysoko cenená. Bola zdrojom duchovnej múdrosti, obrovskej energie a slúžila aj na zlepšenie sexuálnych schopností. Aj keď sa pila denne, králi, šľachtici a kniežatá ju považovali za luxus.
Energiu telu dodáva tuk a karbohydráty. Vďaka tuku sa čokoláda trávi veľmi pomaly a udržuje pocit nasýtenia. Tabuľka čokolády zabezpečí telu dennú dávku horčíka a železa, obsahuje aj vitamín E, fosfor, draslík, proteíny, bielkoviny a vápnik. Zdraviu prospešné účinky obsahuje len kakaové maslo, ktoré sa však v bielej a vo veľmi tmavej čokoláde nenachádza.
S láskou pre lásku
V kozmetike sa bežne používa pri masáži tela, tváre, obľúbený je aj čokoládový kúpeľ a telové krémy s obsahom kakaa. Čokoláda sa používa aj ako afrodiziakum, ktoré rozpútava všetky zmysly.
Stala sa preto námetom mnohých piesní či príbehov. Azda najznámejší je magický film Čokoláda s Johnym Deppom v hlavnej úlohe. Čokoláda tu predstavuje všetko zakázané a nedovolené, ale vďaka neodolateľným bonbónom, karamelkám a zákuskom vyrobeným s veľkou dávkou lásky a fantázie, láme mladá krásna cudzinka v malom francúzskom mestečku všetky jej dogmy.
Druhy čokolády
* NESLADENÁ - čistý čokoládový nápoj, známy aj ako horká čokoláda alebo na varenie, mleté pražené čokoládové zrná bez prísad dávajú silnú, hlbokú čokoládovú chuť všetkým sladkostiam a s pridaným cukrom sú základom tort, koláčikov, cukroviniek či keksov.
* TMAVÁ - čokoláda bez mlieka ako prísady, niekedy nazývaná ako obyčajná čokoláda
* COUVERTURE - termín pre čokoládu s obsahom veľkého množstva kakaového masla najvyššej kvality, používa sa aj ako hlavná zložka a prísada pri výrobe koláčov, cukroviniek, zmrzlín a zákuskov.
MARTINA HABLÁKOVÁ