SME

Využite zásoby zeleniny pre domáce kvasenie

Tejto zdravej pochúťke stačí pár dní pobytu na kuchynskej linke.

(Zdroj: AdobeStock)

Je tu zima a s ňou aj obmedzená ponuka sezónnej a lokálnej zeleniny v čerstvom stave, teda vitamínov a prospešných enzýmov. Vieme si ich však pripraviť aj sami.

Čas, keď sme viac doma, môžeme využiť na tvorbu fermentovaných potravín, ktoré niektorí volajú aj nakladané, kvasené alebo výrazom z angličtiny piccles.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nejde o módny výstrelok zo zahraničia, ale takisto nejde len o kvasenú kapustu.

To, že sa dnes stretávame s označením piccles, nič nemení na veci, že na Slovensku ide o jednu z potravín, ktoré majú najdlhšiu tradíciu konzervovania týmto spôsobom – teda kvasením alebo fermentáciou.

Treba podotknúť, že okrem kapusty sa tradične kvasili aj uhorky, cvikla alebo vodnica.

Ázijské babičky preferujú na rozdiel od tých našich trochu exotickejšie kombinácie chutí. Spomedzi fermentovaných potravín je na Východe populárne napríklad kimčchi, ktoré sa konzumuje denne.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem japonských bielych reďkoviek, čínskej kapusty a inej zeleniny obsahuje tiež zázvor, cesnak či sójovú omáčku, kimčchi je teda chuťovo ostrejšie a výraznejšie. V Japonsku sa pripravuje fermentovaním sójových bôbov aj miso a natto.

V stredomorských krajinách sa zvykli fermentovať aj bylinky či vínne listy. Vedeli ste, že medzi fermentované potraviny patria aj jogurty a syry, tempeh, domáci chlieb alebo ocot, víno či cider?

Súvisiaci článok Ochutnali ste už tempeh? Čítajte 

Čo je to a prečo fermentujeme

Fermentácia alebo kvasenie patrí k najstarším a najšetrnejším metódam konzervácie potravín v dejinách. Ide o proces mliečneho kvasenia alebo aj laktofermentáciu.

Baktérie rodu lactobacillus, ktoré má zelenina na svojom povrchu aj vo svojich listoch, sa v tomto procese začnú živiť cukrami a škrobmi z použitých surovín a premieňajú ich na kyselinu mliečnu. Táto probiotická baktéria udržuje naše črevá vo vyváženom a zdravom stave.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  2. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  3. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  4. V púpave je všetko, čo potrebujete
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  6. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov
  8. Slovenskí maloobchodníci hľadajú cesty k zdravému rastu
  1. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  2. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  3. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  4. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  5. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  6. V púpave je všetko, čo potrebujete
  7. Virtuálne sídlo má svoju volebnú miestnosť. Ako je to možné?
  8. dm podporila sumou 6 317 eur realizáciu projektu
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 239
  2. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 11 565
  3. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 7 659
  4. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 5 928
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 5 454
  6. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 568
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete 3 366
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 2 638
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Patrí medzi naše najvzácnejšie dravce.


a 1 ďalší

Je bohatý na vápnik a vitamín D.


a 2 ďalší

Vyšlo aprílové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

Dôležité je neuponáhľať výsadbu teplomilných plodín a vyčkať na zemné teplo.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu