Náš imunitný systém je veľmi ovplyvňovaný stavom nášho tráviaceho traktu. K správnej črevnej mikrobiote, osídleniu čriev prospešnými baktériami, nám môžu pomôcť aj fermentované nápoje.
Kombucha je nápoj z čaju, cukru a „čajovej huby“, ktorá sa dá kúpiť v obchodoch so zdravou výživou alebo ju vieme získať od známych, či z ponuky inzerátov. Na prvý pohľad to nie je huba, je to rôsolovito vyzerajúci zhluk baktérii a kvasiniek.
Príprava nápoja je veľmi jednoduchá.
Potrebujeme
- štvorlitrový pohár (ako na kvasené uhorky),
- tri litre vody,
- 10 gramov nearomatizovaného zeleného alebo čierneho čaju,
- 210 - 250 gramov kryštálového cukru,
- gázu,
- materskú čajovú hubu a 2 dl nálevu, v ktorom ste kombuchu získali, alebo si odložili z minulej pripravenej dávky.
Príprava trvá viac ako týždeň
Pri príprave fermentovaných nápojov používame filtrovanú alebo aspoň odstátu vodu z vodovodu, prípadne kupovanú pramenitú vodu, aby sme sa vyhli obsahu chlóru.