BRATISLAVA. Súvislosť medzi stravou a fyzickým zdravím už považujeme za samozrejmosť.
Pribúdajú aj dôkazy o tom, že vhodné potraviny dokážu zlepšiť aj funkcie mozgu.
Výskumy o výžive naznačujú, že lepší kognitívny výkon dosiahnete dostatočným príjmom zeleniny, bobuľového ovocia, prospešných tukov a pomôcť by mohli aj kvasené potraviny.
Môžete sa prejesť k výkonnejšiemu mozgu?
Ako súvisí strava a duševný výkon?
Narastajúca miera obezity prinútila vedcov zamyslieť sa nad jej dôsledkami.
Časť odborníkov nasmerovala svoj výskum mimo obvyklého rámca srdcovo-cievnych chorôb, cukrovky či zvýšeného rizika niektorých druhov rakovín.
Stredomorská diéta: Čo by ste mali jesť a ako vyzerá modelový jedálniček ČítajteRozhodli sa skúmať, nakoľko môže zloženie jedálneho lístka ovplyvňovať okrem obvodu pásu aj fungovanie ľudského mozgu.
Dlhodobé štúdie ukazujú, že obezita súvisí s miernymi poruchami niektorých kognitívnych funkcií vrátane krátkodobej pamäte, pozornosti a schopnosti rozhodovať sa.
Zhoršenú krátkodobú pamäť vedci zaznamenali konkrétne u ľudí, ktorí mali nadmerný príjem cukrov a tuku.
Lepšiu kondíciu mozgu a zachovanejšie kognitívne schopnosti vo vyššom veku sa, naopak, podarilo spojiť so stredomorskou diétou - populárnym vzorcom stravovania, ktorý sa už notoricky spája s pevným zdravím.