BRATISLAVA (SME - gub) - V obchodoch sa pripravujú na zníženie ceny cukru na úroveň 13 korún. Cukrovarníci a producenti cukrovej repy však pokladajú za sumu pokrývajúcu náklady pestovateľov i cukrovarníkov cenu 16-17 Sk. Cukrovary nedokážu predať cukor s menšou stratou na kilo ako 4-5 Sk. Podľa predsedu Slovenského cukrovarníckeho spolku E. Šebu sa preto uprostred kampane prikročilo k revízii zmlúv s pestovateľmi. Výrobcovia dostanú menej, ako sa pôvodne dohodlo, navyše budú musieť čakať s vyplatením celej sumy za repu až do júna. Doposiaľ zvykli cukrovary roľníkom vyrovnať dlhy v apríli. Podľa E. Šebu sa týmto krokom má rozdeliť ťarcha z nepredajnosti cukru na trhu medzi spracovateľov a prvovýrobcov. Na otázku SME, či sa cukrovary podieľajú na škodách, ktoré poľnohospodárom spôsobujú klimatické či biologické katastrofy, odpovedal, vraj nie. Na Slovensku je prebytok cukru - ešte pred dvoma rokmi sme boli závislí na úrode repy v Českej republike, dnes sa cukrovarníci snažia, aby vzájomná výmena cukru bola na nulovej úrovni. Očakáva sa, že v tomto roku bude na Slovensku 60 000 ton nadbytočného cukru. V nepriamych dovozoch (nápoje, sirupy, sladkosti, pečivo) sa do SR dovezie ročne 30 000 ton cukru, ktorý sa bežne preclieva ešte aj medzi členskými krajinami Európskej únie.