MARTIN (SME-eta) - Viac ako 50 percent úmrtí zapríčiňujú na Slovensku srdcovo-cievne ochorenia. S účelom eliminovať túto novodobú epidémiu vzniklo na Slovensku hnutie Srdce srdcu, ktoré má svoje centrály v Bratislave a Martine. Ako nám povedal docent MUDr. Štefan Farský, CSc., predseda združenia Srdce srdcu v Martine napriek tomu, že vo svete sa dosiahli pri liečbe a prevencii týchto ochorení výrazné pokroky, Slovensko za celosvetovým trendom značne pokrivkáva.
Hnutie organizuje prednášky a informačné bloky, ktoré však zasahujú iba tú vrstvu obyvateľstva, ktorá sa o svoj zdravoný stav zaujíma. Hnutie by preto chcelo začať kontinuálnu kampaň, ktorá by mala vplyv na podstatne širšie teritórium.
Popri plošnej informačnej kampani chce hnutie nadviazať aj spoluprácu s výrobcami takého druhu potravín, ktoré z kardioogickej stránky zdraviu neškodia. Hoci donedávna sa mnohí lekári pri pojme zdravá výživa v niektorých smeroch rozchádzali, v súčasnosti existuje jednotná koncepcia, ktorú do najmenších detailov vypracovala Európska kardiologická spoločnosť. Údaje európskej spoločnosti sú veľmi presné. Napríklad hranolky si človek so zvýšenou hladinou cholesterolu môže dovoliť iba raz do týždňa, mal by konzumovať najviac dve vajcia do týždňa, polievky variť skôr zeleninové, šunku jesť tiež obmedzene, úplne sa vyhýbať párkom, saláme, klobásam, z olejov používať slnečnicový, repkový a kukuričný, ale bez tepelného spracovania. Absolútne nevhodné je často používať palmový olej, naopak, jediný olej vhodný aj na tepelné spracovanie je olivový. Vhodná nie je ani Rama, hoci je často prezentovaná v reklamách ako racionálny výrobok. Čo sa týka zákuskov, vhodné sú výrobky so želatínou.