Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Načo nám je generálna dohoda?

Dohadovania okolo generálnej dohody prebiehajú už niekoľko týždňov a slovenský zamestnanec má pocit, že sú zbytočné. Generálna dohoda sa pripravuje, v rámci jej schvaľovacieho procesu sa formulujú požiadavky odborov, pričom vôbec nie je isté, že po dosiah

nutí kompromisu tieto dohody budú zo strany všetkých troch zmluvných strán dodržané. V spojení so zákonom o kolektívnom vyjednávaní dáva dohoda rámec na kolektívne zmluvy nižších článkov. Tie môžu obsahovať mnoho výhod, ktoré si zamestnanci môžu "vydobyť". Na nejednom pracovisku sa totiž šliape po základných právach zamestnanca v oblasti bezpečnosti práce, pracovného času, miezd, nehovoriac o možnosti zvýšenia riadnej dovolenky v pracovných zaradeniach vyžadujúcich si nadmernú námahu. Odbory by mali byť prítomné najmä na pracoviskách, tam, kde sa hovorí o elementárnych potrebách zamestnanca, a na úrade vlády sa majú ocitnúť, len keďtreba zamestnanecké záujmy obhajovať v legislatíve.

Skryť Vypnúť reklamu

Odborári žiadajú účinnú kompenzáciu zvýšenia cestovného a likvidácie cestovných zliav. Zamestnanec naozaj nemôže za to, že slovenský priemysel sa budoval s vysokou transportnou náročnosťou na pracovnú silu. Dôjsť do zamestnania je základná potreba zamestnávateľa. Ak by sme sa pustili do výkladu zákona o účtovníctve, je financovanie príchodu zamestnanca do prevádzky výdavok zaisťujúci "dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov", teda výdavok ovplyvňujúci základ dane. A predsa sa to nedarí presadiť. Odborári žiadajú zvýšenie reálnych miezd, ktorých zvýšenie by bolo logické po toľko ospevovanom hospodárskom zázraku. Zamestnanec si právom myslí, že makroekonomické úspechy boli dosiahnuté na úkor jeho peňaženky.

Základom dobrej kolektívnej zmluvy môže byť len slušná generálna dohoda. Preto by sa o jej prijatie mali snažiť najmä odborári, ktorých pripomienky sa zatiaľ veľmi neujali.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  2. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Aj panelák môže byť Smart
  6. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  7. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 487
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 851
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 196
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 595
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 500
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 143
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 048
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 717
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 829
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 816
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu