BRATISLAVA (SME - ata) - Na trhu s mliečnymi výrobkami sa pravdepodobne už od augusta objavia dve novinky z Martinskej mliekárne. Mrazený jogurt a miešaný ovocný jogurt, ktoré sa predstavili aj na tohtoročnom Agrokomplexe, obsahujú nové mliečne proteíny vyvinuté firmou New Zealand Milk Products a distribuované na Slovensko dánskou spoločnosťou Danakta. Päť druhov proteínov radu ALACO, ktoré sa na Slovensku objavujú vo výrobkoch z Martina prvýkrát, sú čisté mliečne bielkoviny a nahrádzajú funkciu stabilizátorov. "Prednosťou týchto stabilizátorov je, že sú takého istého pôvodu ako výrobok, kým klasické stabilizátory bývajú iného ako mliečneho pôvodu," hovorí o nových výrobkoch riaditeľ spoločnosti Danakta Stefan Peto. "Okrem toho tieto bielkoviny dokážu v nízkotučnom výrobku udržať vyhovujúcu konzistenciu a lahodnú chuť. Sú to stabilizátory budúcnosti, čo nám potvrdzuje aj trend v západnej Európe a najmä USA." Mrazené jogurty sú výrobky bežné vo svete približne 10 rokov, populárne sú najmä v USA. "Je to kombinácia zdravej výživy a dezertu. Jogurt obsahuje živú jogurtovú kultúru a zároveň si na ňom môžu deti pochutnať ako na zmrzline." Firma Danakta chce postupne prísť na slovenský trh s ďalšími mliečnymi výrobkami.