TEKOVSKÉ LUŽANY (SME - eta) - Kozí syr ochutený bylinkami Gyros a provensálskym korením, na ktorý získala súkromná mliekáreň Juraja Zelenyanszkého v Tekovských Lužanoch nedávno certifikát, je jednou z najzaujímavejších noviniek v jej produkcii. Ako nám povedal Ondrej Zelenyanszky, popri kravskom mlieku spracúvajú aj ovčie a kozie mlieko, spotrebiteľ však uprednostňuje výrobky z kravského mlieka. Pritom podľa odborníkov na oblasť výživy je kozie mlieko podstatne hodnotnejšie. Podľa O. Zelenyanszkého je to zapríčinené najmä tým, že chov kôz bol v posledných desaťročiach obmedzený na minimum a spotrebiteľ si od neho odvykol. Kozie mlieko kupujú fajnšmekri, prípadne ľudia, ktorí majú zdravotné problémy. Pre porovnanie v Tekovských Lužanoch vykúpia až 20 000 litrov kravského mlieka denne, zatiaľ čo kozieho okolo 600 litrov. Prevažná časť produkcie mliekárne zostáva na Slovensku, do zahraničia zatiaľ exportujú iba bryndzu. V krátkom čase by však mali začať aj s exportom výrobkov z kozieho a ovčieho mlieka.