Nedeľa, 7. marec, 2021 | Meniny má TomášKrížovkyKrížovky

Príspevok na stravovanie zamestnanca

Som majiteľ firmy (spol. s r. o.), ktorá zamestnáva 35 zamestnancov. Zo zákona som povinný zabezpečiť stravovanie svojim zamestnancom, ale nikto mi nevie zodpovedne poradiť, koľko som ako zamestnávateľ povinný prispievať na ich stravovanie a ako sa môžem

stravovať ja ako spolumajiteľ.

Ing. Š. C., Brezno

Podľa paragrafu 140 Zákonníka práce (ZP) je zamestnávateľ povinný zabezpečovať pracovníkom stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy. Podrobnejšie túto problematiku upravuje nariadenie vlády ČSSR 137/1989 Zb. o závodnom stravovaní. Keďže toto nariadenie upravuje viaceré otázky súvisiace so stravovaním zamestnancov, rozoberieme problematiku pre zamestnávateľa asi najpodstatnejšiu - financovanie hlavného jedla. Cena jedla v zmysle uvedeného nariadenia pozostáva z obstarávacej ceny surovín, vecných nákladov (napr. náklady na zariadenie kuchyne a pod.) a osobných nákladov (mzdové a ostatné osobné náklady pracovníkov zariadenia, kde sa stravovanie uskutočňuje). Osobné a vecné náklady znáša v plnej výške zamestnávateľ, pritom sú možné dva varianty znášania týchto nákladov - buď vo vlastnom stravovacom zariadení, alebo v zariadení cudzieho subjektu. Na cene surovín sa podieľa istou sumou zamestnanec, šesťdesiatimi haliermi zamestnávateľ a súčasne je zamestnávateľ povinný poskytnúť príspevok zo sociálneho fondu. Výšku príspevku zo sociálneho fondu vymedzuje kolektívna zmluva a ak neexistuje, určuje ju zamestnávateľ. Zamestnávateľ je pritom viazaný zákonom 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde v tom zmysle, že podľa paragrafu 7 ods. 1, je zamestnávateľ povinný zamestnancom poskytnúť na stravovanie a na služby, ktoré zamestnanec čerpá na regeneráciu pracovnej sily, príspevok minimálne 30 percent povinného prídelu do fondu. Príspevok z fondu môže uhradiť maximálne polovicu obstarávacej ceny surovín, ak ide o jedlo podávané v rannej alebo odpoludňajšej zmene. Nariadenie vlády o závodnom stravovaní bude "žiť" len do konca tohto roka, pretože s účinnosťou od 1. 1. 1997 ho ruší novela Zákonníka práce obsiahnutá v zákone 206/1996 Z. z. Podľa tejto novely zamestnávateľ prispieva na stravovanie okrem príspevku zo sociálneho fondu sumou vo výške 55 percent hodnoty jedla - pod ním sa myslí jedno teplé hlavné jedlo vrátane vhodného nápoja. Iné skutočnosti týkajúce sa uhrádzania nákladov na stravovanie zamestnancov sa v tejto novele ZP v podstate neuvádzajú - v porovnaní s doteraz platným nariadením vlády ide teda o veľmi stručnú úpravu. Čo sa týka vás ako majiteľa firmy, uvedený režim by sa v zmysle právnej úpravy na vás vzťahoval len vtedy, keby ste boli v pracovnoprávnom vzťahu k vlastnej firme.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  2. Nové číslo Historickej revue
  3. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  4. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  5. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  6. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  1. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  2. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  4. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  5. Nové číslo Historickej revue
  6. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  7. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  8. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  9. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  10. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 21 962
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 12 848
  3. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 11 915
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 10 840
  5. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 9 658
  6. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 8 807
  7. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 8 608
  8. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 8 348
  9. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 6 482
  10. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele 6 445
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu