ktorí sa obrátili na našu redakciu v súvislosti s absolútnym nedostatkom predovšetkým ražnej múky. "Ražná múka sa nedá zohnať na celom Slovensku. Nemáme z čoho piecť chlieb, keďže v súčasnosti je väčší dopyt práve po tmavých chleboch, do ktorých sa musí ražná múka pridávať. Mnohé mlyny ju jednoducho nemajú, alebo jej majú len veľmi málo. Zásoby ražnej múky majú len väčšie priemyslené podniky," uviedol majiteľ jednej z malých pekární na západnom Slovensku, ktorý nechcel byť menovaný. Na našu otázku, či môžu dodať ražnú múku, nám v Mlyne Nitra odpovedali, že to nie je možné. Majú síce do konca týždňa ešte 210 ton, ale tá je už predaná. "Dávali sme len tým zákazníkom, ktorý ju od nás už berú niekoľko rokov. Budúci týždeň by sme mali mať ražnej múky viac," dodal zamestnanec oddelenia odbytu. Ražnú múku nemajú ani v Trnavskom mlyne. Pracovníčka Mlynárensko-cestovinárske kombinátu v Spišskej Novej Vsi na našu žiadosť reagovala slovami: "Nie, nemáme ani pšeničnú múku, a nie to ešte ražnú. Nevieme, čo bude budúci týždeň." V Piešťanskom mlyne ražnú múku majú, ale tiež nie pre všetkých záujemcov. Preto sa v posledných dňoch v niektorých predajniach objavilo viac bielych, pšeničných chlebov ako zvyčajne. Budúci týždeň by už niektoré mlyny mali dostať čiastočné dodávky novej raži, tá je však pre pekárov problematická. "Chlieb z novej múky, ktorá nie je aspoň 3 - 4 týždne odležaná, sa prejaví na kvalite. Chlieb sa trhá a problematickejšie sa tvaruje," vysvetlil J. Čupka z pekárskeho cechu. Štátny fond trhovej regulácie uvoľnil určité objemy raže, ale dodávky boli nerovnomerné a nedostatočné.