NOVÉ ZÁMKY (SME - r) - Novozámocký Novum je jedným z väčších závodov na spracovanie mäsa na dolnom Ponitrí. Vznikol privatizáciou v prvej vlne, dnes má sieť šestnástich vlastných predajní a stálych partnerov doma i v zahraničí. Podľa prvého námestníka Ing. Š. Števára je pravdepodobné, že export bude v krátkom čase hrať v ich ekonomike vážnejšiu úlohu. Majú rozpracované aktivity na niekoľkonásobné zvýšenie vývozu, ktorý je orientovaný výlučne na tepelne spracované výrobky. Možno tak úspešnejšie zrealizujú aj produkciu hovädzieho. Toho je v súčasnosti nadbytok a štát minulý týždeň začal s intervenčným nákupom. V produkcii firmy upútajú konzervy, ktoré zatiaľ predstavujú len dvadsať percent celkového objemu spracovaného mäsa. Domáceho zákazníka však chceli zaujať cenami, a preto začali vyrábať lacnejšie konzervy s podielom sójového mäsa. Prvé dve lastovičky sú hamburger a guláš - obe štyristogramové, v cene okolo dvadsaťpäť korún. Výrazne lacnejšie, ako je bežné, však ponúkajú aj klasické mäso vo vlastnej štave. Pečeňová paštéta sa naopak výrazne vymyká z priemeru smerom nahor.