Štvrtok, 4. marec, 2021 | Meniny má KazimírKrížovkyKrížovky

Ako bôbari bičom plieskali a organ mýlili

"Ja som nie vyučený tentok, bičiar alebo korbačiar, ja som to mal od chlapca ako hobby. Mne už ako decku sa strašne ľúbilo, keď sa u nás pleslo na konci ulice a už všetci odväzovali kravy, kozy. Bič plieskal namiesto trúbenia. A keď už pastier pásol, .

"Ja som nie vyučený tentok, bičiar alebo korbačiar, ja som to mal od chlapca ako hobby. Mne už ako decku sa strašne ľúbilo, keď sa u nás pleslo na konci ulice a už všetci odväzovali kravy, kozy. Bič plieskal namiesto trúbenia. A keď už pastier pásol, podľa zvonca vedel, čia jalovica sa kam zabehla. Stačilo bičom plesnúť. Krava sa bála toho plesku, lebo vedela, že keď sa plesne, dostane po výfuku," rozprával nám ľudový majster Jano Reis genézu svojho remesla. Hoci mal okolo stánku plno, stihol ešte okolostojacich vyučovať plieskanie bičom. "To je veľmi ľahko. Podstata je korbáč tak rozkrútiť, aby mal odstredivú silu. A potom za jazdy sa mu dá spátečka." Plesk vraj má na svedomí šugiar - strapce umiestnené na konci biča. Originál sa vyrábal z konského, kravského chvosta či z konope, dnes sa už používa aj umelá hmota, ktorá vydrží sto ráz viac plesknutí. Majster sa nám posťažoval, že má problémy s materiálom, remeň je dnes veľmi drahý. Zaujímalo nás teda, koľko stojí taký korbáč? "Ani jeden nestojí. Každý jeden visí," odpovedal majster, ktorý vyrábal korbáče aj pre SND, operu Nabucco. "A napíšte, že som z Prievidze. Volajú nás bôbari. U nás sa totiž vo veľkom bôb pestoval. A z neho sa varila napríklad bôbová kaša. Jedla sa aj na Ježiška, len kto sa veľa bôbu najedol, nemohol ísť na nočnú omšu, lebo mýlil organ," poučil nás Jano Reis Bôbar na cestu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Získaj náskok pred štartom
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. Desať dôvodov, prečo študovať na Trnavskej univerzite
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  2. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  3. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  4. A new, multifunctional centre will revive the Danube embankment
  5. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  6. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  7. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  8. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 19 682
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 604
  3. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 8 144
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 7 820
  5. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 500
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 965
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 6 897
  8. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 6 874
  9. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 539
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 6 326
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu