BRATISLAVA (SME - r) - Pri tematickej previerke cestovín u 17 slovenských výrobcov zistila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SPPI) až 27,5 percenta nevyhovujúcich vzoriek. Napríklad pre nedostatočné označenie a zlé mikrobiologické znaky nevyhoveli výrobky z výrobne HORVÁTHOVÁ v Blažove; MAJEROVÁ v Hiadeli; VÁROŠ v Štiavniku a firmy LA-MOV v Kláštore pod Znievom a cestovináreň DOMINA vo Zvolene. Do skupiny nevyhovujúcich pre rozvarivosť a lepivosť boli zaradené cestoviny z výrobní PD GOČALTOVO. Dátumom výroby neoznačili cestovinárske výrobky v s. r. o. POVAŽSKÉ MLYNY a CESTOVINÁRNE, Piešťany; TROJA, cestovináreň Biel. Nedostatky v prevádzkovej hygiene výrobných, skladovacích a sociálnych priestorov sa zistili v a. s. TRENÁKUP, cestovináreň Trebišov. V odvetví pekárskej výroby pri kontrole kvality výrobkov požiadavky na obsah tuku neboli dodržané pri 50-gramových štandardných žemliach z pekárne PINTER v Neninciach. Nedostatky v senzorických znakoch (tvar, kôrka, striedka) mal maďarský chlieb z pekárne PD Dubnica nad Váhom, prevádzka Nová Dubnica, kde nebola na požadovanej úrovni ani hygiena (znečistené plechy, nevyčistené drevené manipulačné stoly). Zákaz na použitie 496,5 kg droždia po dátume spotreby bol vystavený v a. s. MEDEA, stredisko 123, výrobňa trvanlivého pečiva Košice, podobne aj v s. r. o. GOSI v pekárni v Kežmarku (zákaz na použitie 846 kg droždia po dátume spotreby) a v s. r. o. SOREA v Tatranskej Lomnici (zákaz použiť 40 kg droždia).