BRATISLAVA. Z dolnej časti tela hrudníka sa začne šíriť neznesiteľný pocit pálenia a bolesti. V ústach možno cítiť kyslastú pachuť.
Pálenie záhy zažil skoro každý, no niektorí ľudia s ním bojujú takmer denne. Príčinou môžu byť chronické zdravotné problémy, ale aj nevhodný výber potravín.
Nie každý reaguje na všetky jedlá rovnako. Problémové jedlá a nápoje možno odhaliť pomocou denníčka s výskytom pálenia, ako aj jedálničkom, ktorý mu predchádzal.
Ako vzniká pálenie záhy
Potraviny prechádzajú do žalúdka cez pažerák a dolný pažerákový zvierač, ktorý ovládajú autonómne nervy. Centrálny nervový systém zvierač otvára pri prehĺtaní, alebo pití.
Nadúvanie a bezodný žalúdok. Prečo by ste nemali jesť postojačky ČítajteNásledkom nervovej alebo anatomickej chyby sa môže stať, že zvierač na otvorí aj vtedy, keď by nemal. V tom momente sa obsah žalúdka vráti späť do pažeráka a dôjde refluxu. Jeho príznakom je práve pálenie v pažeráku, zvané tiež pálenie záhy.
Sliznica pažeráka však nie je na žalúdočnú kyselinu prispôsobená. Ak k refluxu dochádza často a nelieči sa, môže vyústiť do vážnejších zdravotných problémov.
Najčastejší je zápal pažeráka, no môže viesť aj k vredom, zúženiu pažeráka, a zmenám tkaniva, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny.
DOI: 10.1136/gut.36.1.39
DOI: 10.2174/0929867324666170515123807
DOI: 10.1007/BF01070826
DOI: 10.1016/S0016-5085(98)83336-2
DOI: 10.1159/000090323
DOI: 10.1001/jama.1979.03290470055033
DOI: 10.1111/dote.12099