Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Politika vedie pred matematikou na body *Bez tretieho s VLADIMÍROM PALKOM, podpredsedom KDH pre médiá a vonkajšie pôsobenie

# Na sneme KDH v novembri uplynulého roka ste po Františkovi Mikloškovi prevzali podpredsednícky post, v bývalom Česko-Slovensku ste zastávali významnú funkciu v spravodajských službách. Ste známy ako radikálny politik, verejnosť však toho o vás veľa nevie.

"Ak máte na mysli genézu môjho pôsobenia v KDH, tak členom som od samotného začiatku, na prelome rokov 1989 - 1990. V disidentských kruhoch som sa však pohyboval už v 80-tych rokoch. Nebol som sám disidentom, ale poznal som ľudí ako František Mikloško a Ján Čarnogurský a musím povedať, že som si ich vážil a tak je to doteraz. KDH som opustil 1. 1. 1991, kedy som sa stal prvým námestníkom riaditeľa Federálnej bezpečnostnej služby. Z FBIS som dobrovoľne odišiel v auguste 1992, keď som si uvedomil, že s vládnou garnitúrou, ktorá nastúpila po voľbách v 92. roku, nechcem mať nič spoločné. Na vysvetlenie, úlohou FBIS bolo zlikvidovať bývalú štátnu bezpečnosť, o ktorej si dovolím povedať, že bola zločineckou organizáciou, pretože mala na svedomí páchanie trestných činov voči občanom za ich politické presvedčenie. FBIS sa mala stať regulérnou spravodajskou službou demokratického štátu. Veľmi dobre, detailne, mi však boli známe vzťahy Vladimíra Mečiara s príslušníkmi bývalej ŠtB a viackrát som sa už vyjadril, že kruhy HZDS a ŠTB majú k sebe veľmi blízko. Bolo mi to jasné, akým smerom sa to bude vyvíjať. Odvtedy prešlo 5 rokov a je to jasné už mnohým. Na Slovensku vznikla Slovenská informačná služba, ktorá je v súčasnosti útočiskom bývalých príslušníkov ŠtB a podľa toho aj vyzerá jej činnosť. Únos Michala Kováča ml., sledovanie cirkevných kruhov, biskupa Baláža a provokácie voči nemu. Koniec-koncov spomeňte si na správu riaditeľa SIS Ivana Lexu v parlamente v máji minulého roka. On sa vôbec netajil tým, že sledovali novinárov, že sa dopúšťajú porušovania zákonov! Koncom roka 1992, keď som videl, akým smerom sa vyvíja politická situácia a zdalo sa mi, že je potrebný každý človek, som sa vrátil do radov KDH. Nemal som konkrétnu predstavu, čomu by som sa mal venovať, ale nakoniec som sa aj tak musel neustále vyjadrovať k bezpečnostnej problematike. Od roku 1995 som členom Predsedníctva KDH a minulý rok som bol zvolený za podpredsedu. Nie som však poslancom NR SR, ako si to mnohí myslia."

Skryť Vypnúť reklamu

# Máte rovnaké vzdelanie ako váš predchodca a ste dokonca členom americkej matematickej spoločnosti.

"Áno a tiež zamestnancom Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave a od minulého roka docentom matematiky. Môj pracovný pomer však koncom januára končí a chcem sa venovať len politickej práci. Nie je jednoduché nahradiť takú legendu ako je František Mikloško, ale myslím, že obmieňanie funkcionárov je logické. On sám ma navrhol na túto funkciu, vychádzame spolu dobre a v zásadných politických otázkach máme zväčša rovnaký názor."

# Aký je váš názor na mediálnu oblasť na Slovensku a možnosti vášho pôsobenia?

"V niektorých predovšetkým elektronických médiách je situácia kritická. SIS tam priamo používa svojich ľudí na to, aby šírila dezinformácie. Čo dodať k tomu, že súčasný riaditeľ verejnoprávnej televízie Igor Kubiš bol videný v objekte SIS, že pracovníci STV sa podieľajú na výrobe relácie, rozhovorov s utajenými svedkami? Za nesprávne považujeme zánik druhého kanálu STV. Obyčajne všade v Európe majú verejnoprávne televízie aspoň dva kanály. Navyše z privatizačných praktík tejto vlády jasne vyplýva, že sa ho zmocní nejaká privatizačná lobby, blízka HZDS. Situácia tlače je myslím lepšia, aj keď vieme, že ak sa nejaký denník pustí do nekompromisného odhaľovania praktík vládnej koalície, začne mať problémy typu súdnych podaní, trestných oznámení a pod."

1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  5. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  6. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  10. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  1. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  8. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  9. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok