V kuchyni s herečkou Ingrid Filanovou

V mladosti Ingrid Filanovú varenie vôbec nelákalo. Možno preto, že mala doma vždy pripravené chutné jedlo od starej mamy, ktorá bola výborná kuchárka aj cukrárka. Umenie piecť zdedila po nej herečkina mama. Jej zať Boris Filan si dokonca vybral jej ...

Ingrid Filanová skončila herectvo na VŠMU v Bratislave. Desať rokov pôsobila v Trnavskom divadle, potom sa rozhodla venovať rodine. Teraz hrá druhú sezónu v Divadle Jána Palárika v Trnave ako hosť. Môžeme ju vidieť ako kráľovnú v rozprávke Pyšná princezná, ako pani Argantovú v inscenácii Falošné dôvernosti a Rozáliu v čiernej komédii Rodinné šťastie. Je manželkou Borisa Filana, majú 20-ročného syna Olivera.

V mladosti Ingrid Filanovú varenie vôbec nelákalo. Možno preto, že mala doma vždy pripravené chutné jedlo od starej mamy, ktorá bola výborná kuchárka aj cukrárka. Umenie piecť zdedila po nej herečkina mama. Jej zať Boris Filan si dokonca vybral jej banánovú tortu medzi svojich sedem divov sveta. Dnes už Inge varí dobre a rada. Časom sa naučila aj piecť, no s cukrárskym umením jej mamy sa to vraj porovnávať nedá. Od mamy však pozná tajomstvo dobrého varenia a pečenia. Pod každým receptom je neviditeľným písmom napísané - a vložte do toho celé srdce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kačka pre Hammela

"Nekrútila som sa okolo hrncov ani ako malá, jednoducho som k vareniu nemala vzťah," spomína Ingrid Filanová. Ako vysokoškoláčka dokázala uvariť kávu, čaj a polievku v prášku. Až keď sa zoznámila s manželom, začalo to byť vraj napínavé. Boris Filan vyrastal totiž v rodine výborných maďarských gazdín s dedičstvom rakúsko-uhorských kuchárok.

"Ako prvý darček od neho som dostala kuchársku knihu - a verte mi, alebo nie, pripadala mi ako kniha vtipov. Veľmi dobre som sa bavila až do chvíle, keď manžel vyhlásil: 'Príde Pali Hammel, upečieme kačku. Udusíme kapustu a urobíme knedle."

Ingrid si najprv myslela, že ide o fór, ale keď pochopila, že manžel to myslí vážne, začala konať. "Cez telefón som konzultovala s mamou. Krok za krokom - ako upiecť kačku, aby bola voňavá a chrumkavá. Ako udusiť kapustu. Knedľa však bola už nad moje sily. Vtedy sme mali prvý a posledný raz knedľu z prášku. Ak človek veľmi chce a dá do toho srdce, všetko ide. Večera s Palim bola výborná."

SkryťVypnúť reklamu

Jej kuchárske začiatky boli občas "veselé". Neotvorený a nevyčistený slepačí žalúdok v polievke, španielske vtáčiky omotané niťou od hlavy po päty ako zajatí piráti. "To však bolo v čase, keď sa to najkrajšie neodohrávalo v kuchyni, a preto mi manžel veľa odpustil."

Herectvo za varešku

Keď sa Filanovcom narodil syn Oliver, Inge účinkovala v Trnavskom divadle. O dieťa sa starala pani Chrenková, ktorú mal Oliver rád ako starú mamu. Keď však začal chodiť do školy, herečka sa musela rozhodnúť - buď kariéra, alebo rodina. Rodina vyhrala a Ingrid vymenila herectvo za varešku. Začala vyvárať, vypekať a pre svojho manžela a syna pripravovala každodenné menu.

Množstvo receptov mala od mamy, svoju prvú kuchársku knihu dostala od manžela. Uprednostňuje najmä taliansku kuchyňu, ale má rada aj maďarské a slovenské jedlá - okrem kyslej šalátovej polievky.

SkryťVypnúť reklamu

Pred pár dňami chceli s priateľmi zájsť do indickej reštaurácie. Keďže bola zatvorená, Ingrid musela improvizovať. Našťastie mala mäso v páce a polička v kuchyni je vždy plná exotických korení. Indická večera - mäso na spôsob karí - bola hotová za dvadsať minút. Jožo Ráž bol nadšený.

Ingrid nedokážu zaskočiť ani nečakané pracovné návštevy jej manžela. Za pár minút pripraví vždy chutné jedlo, ktoré Pavol Hammel poctil titulom Ingine papando. Za vrchol Ingridinej kuchyne však považujú priatelia a známi jej bryndzové halušky s bryndzou od baču Malčeka.

Sushi lepšie ako v reštaurácii

A čo má najradšej Boris Filan? "Mňa a ryby," smeje sa Ingrid. Ona sama však ryby "nemusí". Ani jednému z manželov nechutia langusty, ktoré opisuje Boris aj vo svojich Tamtamoch. Tvrdí, že pečená kačica je stokrát chutnejšia.

SkryťVypnúť reklamu

Manžel a syn sú vraj závislí od japonskej kuchyne. Chodievajú na ňu do Viedne, pochutnávajú si tam na sushi a sashimi. Ingrid dokonca donútili variť ryžu na tento spôsob.

"Od Borisa som dostala knihu, ako správne pripraviť sushi, ktorú som čítala ako román a hovorila som si: Bože, tak toto nezvládnem." Ale naučila sa to a jej domáci fajnšmekri museli uznať: "Lepšie ako v reštaurácii."

Syn Oliver študuje v súčasnosti v Prahe, kde býva na Žižkove, obkolesený desiatkami skvelých českých reštaurácií. Domov chodí len občas, ale vždy sa už vopred teší na dobrú maminu kuchyňu. Na tú si Inge potrpí. Hovorí, že v tomto uponáhľanom svete by sme sa mali aspoň pri jedle na chvíľu upokojiť a vychutnať si spoločne strávené chvíle.

SkryťVypnúť reklamu

FOTO - PETER LEGINSKÝ

Recepty Ingrid Filanovej

Pórová talianska polievka

1 veľký pór, štipka čierneho korenia, štipka soli, vegety, dva-tri strúčiky cesnaku, krajec chleba, trocha parmezánu, olivový olej

Pór pokrájame na kolieska, jemne podlejeme vodou, podusíme, prilejeme vodu, pridáme korenie, soľ, vegetu a cesnak. Povaríme. Vychladnuté rozmixujeme a dochutíme parmezánom, prípadne doplníme na kocky pokrájaným a na oleji opraženým chlebom.

Cuketové placky

1 kg cukety, 100 g tvrdého syra, 150 g strúhanky, 50 g tuku, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, 2 vajcia, podľa chuti majoránka

Umytú cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle a necháme odstáť. Prebytočnú vodu zlejeme, vmiešame nastrúhaný syr, nadrobno nakrájanú cibuľu, rozotretý cesnak, rozšľahané vajcia, podľa chuti osolíme a okoreníme. Riedku zmes zahustíme strúhankou. Zo zmesi vytvoríme malé placky, vysoké asi 1,5 cm, ktoré upečieme na rozpálenom tuku. Podávame so zemiakmi, zemiakovou kašou alebo samostatne.

SkryťVypnúť reklamu

Opekané kuracie nitky (pre 1 osobu)

100 g kuracieho mäsa, 2 polievkové lyžice bambusových výhonkov, 1 bielok, 2 kávové lyžičky škrobovej múky, 1/2 kávovej lyžičky soli, 1/2 kávovej lyžičky glutasolu, 1 kávová lyžička sherry, 2 dl bieleho vína, olej

Vykostené kuracie mäso nakrájame na veľmi tenké plátky a na dlhé tenké nitky. Vyšľaháme bielko s vodou a škrobovou múkou a nitky v ňom obalíme. Vkladáme do rozpáleného oleja a miešame, aby sa nespojili. Približne po dvoch minútach sa nitky oddelia, necháme ich odkvapkať na site. Na druhej panvici na troche oleja opečieme bambusové výhonky. Pridáme víno, soľ a glutasol. Na záver vsypeme kuracie nitky, potrasieme panvicou, aby sa zmes premiešala a môžeme podávať.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Chcela v Prešove dobrú kávu. Dnes praží pre desiatky kaviarní
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  7. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  8. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  1. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. LESY SR obnovili 100 km lesných ciest
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  7. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  8. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 16 160
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 5 617
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 4 228
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 826
  5. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 3 200
  6. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 823
  7. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 2 642
  8. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 2 549
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu