Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Michal Jurčo by chcel raz vychovať olympijského víťaza, majstra sveta

Rodák z Pribyliny MICHAL JURČO sa predvlani zúčastnil na majstrovstvách sveta v klasickom lyžovaní v Ramsau ako pretekár (58. miesto na 30 km voľne, 45. v behu na 50 km klasicky, 11. miesto ako člen štafety), kým do Lahti cestoval vo funkcii asistenta ...


Michal Jurčo pod mostíkmi v Lahti.

Rodák z Pribyliny MICHAL JURČO sa predvlani zúčastnil na majstrovstvách sveta v klasickom lyžovaní v Ramsau ako pretekár (58. miesto na 30 km voľne, 45. v behu na 50 km klasicky, 11. miesto ako člen štafety), kým do Lahti cestoval vo funkcii asistenta trénera. Dvadsaťosemročný Lipták mal v minulej sezóne zdravotné problémy s kolenami, v ŠKP Štrbské Pleso prestali oňho javiť záujem, a tak skončil s aktívnou činnosťou. Vo svojej kariére si najviac cení prvenstvo z Univerziády ‘99 na Štrbskom Plese, v zlatej štafete Slovenska bežal spolu s Ivanom Bátorym, Martinom Bajčičákom a Andrejom Páričkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Z pretekára sa z jednej sezóny na druhú stal tréner. Bolo to všetko také jednoduché?

„Keď o mňa vedenie ŠKP prestalo mať záujem, obzeral som sa po inej práci. Dosť som robil s drevom, a tak som sa neobával, že zostanem nezamestnaný. Lyžiarsky zväz mi však ponúkol spoluprácu v trénerskej oblasti. Bral som to, lyžovanie mi prirástlo k srdcu. Na tréningovom procese v reprezentácii som sa ešte veľmi nepodieľal, bol som vo výprave v Taliansku na Svetovom pohári. Na majstrovstvách sveta popri osvedčenej trojici Ivan Bátory, Martin Bajčičák, Jaroslava Bukvajová pribudli nováčikovia Pavol Lacko, Michal Malák, Anna Pastrnáková, a tak som tu vo funkcii asistenta trénera. Starám sa aj o servis lyží, zabezpečenie pretekárov. Mám skončené bakalárske štúdium na fakulte telesnej výchovy a športu, trénerstvo I. triedy.“

Skryť Vypnúť reklamu

Opíšte váš deň v Lahti.

„So servismanom Štefanom Lichoňom sme v hoteli v dedine športovcov vstávali okolo šiestej, po raňajkách sme zamierili do unimobuniek nad lyžiarskym štadiónom, kde sme strávili skoro celý deň. Pripravovali sme lyže, chodili na preteky. Ja som mal našich reprezentantov na starosti v priestore pred štartom, s ostatnými členmi výpravy sme boli spojení vysielačkami. Pri príprave lyží nám pomáhal aj Ján Klimko, ktorý je servismanom kombinátorov. Na izbu sme sa vracali okolo ôsmej večer.“

Skúste detailnejšie priblížiť prípravu lyží napríklad pre Bátoryho.

„Ivan mal v Lahti jedenásť párov lyží na klasický štýl a desať na korčuľovanie. Mäkšie aj tvrdšie. Na starý, zrnitý sneh si vyberal tvrdšie lyže v škále 1,3 až 1,5. Lyže pre špičkových bežcov vyrábajú podľa hmotnosti pretekára. Na zvolené lyže sa nanesie parafín a lyžiar si ich skúša už deň pred pretekmi. Na druhý deň od rána testujeme už len vybrané lyže, ktoré parafíny, prášky pôjdu na nich najlepšie. Asi hodinu pred pretekmi sa Ivan musel rozhodnúť pre tie, na ktorých nastúpil na štart. Tvrdšie lyže zväčša idú lepšie, ale problémom je odraziť sa z nich. Z mäkších lyží sa odrazí každý, lenže v zjazde nejdú tak dobre. Záleží aj od pretekára, keď si verí, zoberie si tvrdšie lyže, ak si neverí, siahne po mäkších.“

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava lyží sa stala hotovou alchýmiou, v ktorej majú navrch krajiny s dobrým ekonomickým zabezpečením. Ako je na tom Slovensko?

„Súhlasím, je to veľká alchýmia a je v tom veľa peňazí. Len keď hovoríme o voskoch, nie je to záležitosť tisícov, ale skôr stotisícov korún na sezónu. Podľa štruktúry snehu sa používajú rôzne parafíny alebo prášky, ktoré sa zažehľujú pri rôznych teplotách. Veľa producentov je aj na stúpacie vosky, predbiehajú sa v ponuke – Swix, Toko, Star, Brico či ďalšie. Záleží, či zväz má prostriedky, aby kúpil celú škálu voskov alebo len niektoré. Naše možnosti by som v porovnaní so severskými krajinami hodnotil ako priemerné.“

Nie je to pre našich reprezentantov mínus? Môžu mať aj oni špičkové lyže?

„Nehovoril by som o mínuse. Čo strácame v materiáli, dobiehame pri testovaní. Ivan Bátory ako popredný jazdec má vskutku špičkové lyže. Atomic ho vybavil na klasiku najlepšími, aké má, na skejt je to už horšie. Niekedy si možno aj Ivan nevyberie ideálne lyže. V prvých pretekoch na MS v behu na 15 km klasicky siahol na nesprávne a potom po trápení na trati sa vzdal.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ako je to so servismanmi z rôznych tímov, nespolupracujú medzi sebou?

„Kdeže! Každý si svoje tajomstvo chráni. Neviem si predstaviť, že by servisman švédskej výpravy prezradil, na akom parafíne vo víťazných pretekoch na šampionáte bežal Per Elofsson. To sa nerobí. Priateľstvo medzi servismanmi je zväčša formálne, ide skôr o pozdrav a zdvorilostné reči. Mám dojem, že aj keby sme sa od niekoho snažili vytiahnuť tajomstvá prípravy lyží, asi by nám povedal skôr opak úspechu.“

Výsledky našich reprezentantov na majstrovstvách sveta sú rozpačité. Zamýšľali ste sa nad perspektívou slovenského bežeckého lyžovania?

„Zaiste. Je to na dlhú diskusiu. Vidím tu veľa nedostatkov. Z vedenia sa dobre spolupracuje so športovým riaditeľom Petrom Kostíkom, aj manažér René Pretzelmayer je správny človek na svojom mieste. Ostatné si radšej nechám pre seba.“

Skryť Vypnúť reklamu

Pre šesticu našich bežcov je v individuálnych pretekoch najlepším umiestenie Bátoryho v behu na 30 km klasicky – 16. priečka. Nie je to málo?

„Je. Treba však vidieť, že Ivan neprišiel v najlepšej forme ani kondícii, pre MS mal zdravotné ťažkosti. Čo sa mu nedá vytknúť, že na trati vždy odovzdal maximum. Poznám ho od malička, v očiach mu vidím, ako sa cíti. Bajčičák tiež nebol v optimálnej forme, v maratóne sa však vytiahol. Mladí Lacko s Malákom sa len učili. Majú perspektívu, mohlo by z nich niečo vyrásť. Bukvajová bola na vrcholných podujatiach zvyknutá na lepšie umiestenia, má svoje problémy. Pastrnáková prišla asi najhoršie pripravená, trápila sa. Takto sa vrcholové lyžovanie nedá robiť.“

V reprezentačnom tíme patríte k mladšej generácii. Kde vidíte priestor na svoju realizáciu?

Skryť Vypnúť reklamu

„V oblasti trénerstva. Ale pozorujem, že mladí tréneri sa na Slovensku ťažko presadzujú. Svetový šampionát beriem ako dobrú skúsenosť. Spájajú sa mi dva svety, pretekársky aj trénerský. Treba ich správne skĺbiť. Obávam sa, aby bežecké lyžovanie na Slovensku nešlo dolu vodou. Základňa špičky u nás sa zužuje – ak pred tromi-štyrmi rokmi bolo na štarte domácich pretekov tridsať lyžiarov, teraz nastupuje polovica.“

Kam speje bežecký svet? V čom zaostáva Slovensko?

„Prípad fínskeho hriešnika Isometsäho svedčí o tom, že niektorí pretekári behajú na hrane, hrozia im dopingové škandály. Tade cesta nevedie. Treba však širšie využiť vedecké poznatky. Na Slovensku sa trénuje dosť veľa, otázkou je, či aj kvalitne. Tam by som videl rezervy.“

Ktorých bežcov v našom lyžovaní si najviac vážite?

Skryť Vypnúť reklamu

„V súčasnosti jednoznačne Bátoryho, jeho technika je vynikajúca. Ivan už stál na stupni víťazov vo Svetovom pohári a verím, že jeho veľký výsledok ešte len príde. Z nedávnej histórie je to Betka Havrančíková, jej dve štvrté miesta na majstrovstvách sveta v Lahti ‘89 až časom získavajú na váhe.“

Máte na začiatku trénerskej kariéry konkrétny cieľ?

„Chcel by som vychovať olympijského víťaza alebo majstra sveta. Rozšíriť slovenskú špičku a pracovať s ňou. Talenty nehnať do maxima v mladom veku, ale postupne, aby sa ich potenciál naplno rozvinul v seniorskej kategórii.“

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 018
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 739
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 126
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 618
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 095
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 668
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 692
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 874
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 740
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 698
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu