Utorok, 2. marec, 2021 | Meniny má AnežkaKrížovkyKrížovky

Ako varí hlásateľ Ľubo Bajaník

Pre Ľuba Bajaníka je varenie príjemným relaxom. Aj voľný čas trávi rád s priateľmi pri varení alebo pri dobrom jedle. Jedlo podľa neho spája ľudí.


Ľubomír Bajaník sa narodil v roku 1977 v Zlatých Moravciach. Na Filozofickej fakulte UK v Bratislave vyštudoval anglický jazyk a históriu. Už počas štúdia na VŠ pracoval ako hlásateľ v STV, neskôr v TV Luna. Dnes je redaktorom Ranného magazínu a hlásateľom Televíznych novín v STV. Rád cestuje, číta, navštevuje koncerty a kultúrne podujatia. Je slobodný a bezdetný.



Pre Ľuba Bajaníka je varenie príjemným relaxom. Aj voľný čas trávi rád s priateľmi pri varení alebo pri dobrom jedle. Jedlo podľa neho spája ľudí.

Varil už v detstve

Ľubo sa k vareniu priúčal už od detstva. Na tieto chvíle rád spomína.

„Veľa ma naučila moja mamina. Mňa aj brata viedla od malička k samostatnosti. Všetko sa to začalo asi prípravou raňajok, ktoré som si robil sám už počas štúdia na gymnáziu. Neskôr sa moja záľuba pre varenie preniesla aj na internát, ale najviac som sa s ním skamarátil, keď som sa osamostatnil. Teraz nemám veľký problém uvariť si obed, mäso či zeleninu."

K jeho najobľúbenejším surovinám patrí kuracie mäso a zemiaky. Ak má čas, uvarí si z nich niečo aj počas týždňa.

Najlepšie varia babky

Keď býval Ľubo ešte v Zlatých Moravciach, veľa času trávil u starých mám. Obe bývali blízko - jedna v Zlatých Moravciach, druhá v neďalekej dedine Čierne Kľačany. Doteraz si rád spomína na ich kuchyňu.

„Obe moje babky boli špecialistky na ľudové jedlá. Vždy mi chutili a stále aj chutia ich kyslé polievky - zemiaková, šošovicová a fazuľová. Ale aj langoše, halušky, domáce rezance a kysnuté koláče s rôznymi plnkami. Už ako dieťa som ich pozoroval v kuchyni a priúčal sa. Dokonca sa mi podarilo - mal som trinásť alebo štrnásť rokov - pripraviť kysnuté cesto a upiecť z neho chutné koláče. K starým rodičom chodím stále veľmi rád a už vopred si objednávam niektoré z týchto jedál, ktoré mi v Bratislave chýbajú."

Má rád kávu a minerálky

Ľubo má svoj denný kávový rituál. „Som veľký kávičkár. Denne vypijem dve až tri kávy. Nepijem ich však len pre povzbudenie, ale aj pre chuť. Takže druh a značku kávy si vyberám. Čo sa týka nealkoholických nápojov, vypijem všetko. Uprednostňujem však minerálne vody či grepový džús pred sladkými nápojmi."

Cez jedlo k poznaniu

K Ľubovým záľubám patrí aj cestovanie. „Pri cestovaní rád spoznávam aj nové jedlá, chute a recepty. Cez jedlo sa dá spoznávať aj jedna časť kultúry krajiny. Jedlo a spôsob stravovania veľa prezrádza o ľuďoch. Vyskúšal som napríklad chorvátsku kuchyňu, chutila mi aj poľská, ktorá ponúka nielen veľa druhov rýb, ale aj pirohov s rôznymi plnkami. Pri pobytoch v Amerike som si zvykol aj na ich spôsob stravovania. Vyskúšal som fast food, pravé americké steaky, čínsku kuchyňu v čínskej štvrti." Veľmi sa mu páčil americký spôsob prípravy raňajok - sú bohaté, pestré a sýte. Rád by si na to navykol aj doma.

Ovplyvňuje ho Jamie Oliver

Najčastejšie varí podľa kuchárskych kníh. Doma ich má niekoľko. Pri varení, ale najmä pri pečení ho najviac ovplyvňuje známy britský kuchár Jamie Oliver. „Vďaka jeho receptom som sa naučil kombinovať a rýchlo pripravovať chutné a zdravé jedlá. Hlavne som si však osvojil recepty na koláče z jemného cesta. Upiekol som ich už niekoľko, napríklad citrónový, limetový a čokoládový."

Sladkostiam sa nevyhýba. Takmer tradíciou sa pre neho stáva sladký dezert po hlavnom jedle. Najviac mu chutia punčové zákusky a horká čokoláda.

Keď bude mať vlastnú kuchyňu

Hoci Ľubo ešte nemá vlastný byt a býva v podnájme, predstavu o vlastnej kuchyni už trochu má. „Keď budem mať vlastný dom alebo byt, kuchyňa v ňom by mala byť priestranná a veľká. Nemám ešte úplnú predstavu o dizajne a farbách, ale určite rád podľahnem aj novým trendom. Hlavne by mala byť dobre vybavená kvalitným kuchynským príslušenstvom, ktoré by varenie nielen urýchlilo, ale aj spríjemnilo."

FOTO - MIROSLAVA CIBULKOVÁ


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  2. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  3. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  4. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  5. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  6. Štúdium práva moderne, prakticky aj po anglicky!
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 590
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 084
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 149
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 108
  5. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 934
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 636
  7. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 6 633
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 935
  9. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 5 910
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 184
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu