Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

V kuchyni so Srečkom Mustagrudičom

Galerista Srečko Mustagrudič žije na Slovensku len desať rokov, ale poznajú ho divadelníci, diplomati, prezident i výtvarníci. Spolu s manželkou Javorkou organizuje v Piešťanoch vernisáže, na ktoré chodí rada aj bratislavská smotánka.


Foto - Peter Leginský



Jeho panelákový byt je plný obrazov balkánskych i slovenských umelcov. Okrem lásky k umeniu však majú manželia Mustagrudičovci aj blízky vzťah ku gastronómii. „Kto nemá fantáziu pri varení, nemôže ju mať ani v kumšte," hovorí Srečko Mustagrudič. Labužník, ktorý vraj žije preto, aby jedol.

Vyvárali mu babky

Rodák z Mostaru žil od siedmich rokov iba s otcom, úspešným podnikateľom, a starými rodičmi. Mama mu predčasne zomrela. Kým babky ho rozmaznávali v jedle, otec ho učil družnosti. Pretože mal mnoho priateľov, často sa u nich konali veľké spoločenské posedenia. Na hostinách sa zvyčajne grilovala jahňacina a podávalo sa množstvo iných chutných jedál. Len ryby nemal Srečko rád. Kvôli kostiam. Obľúbil si ich až oveľa neskôr, počas vysokoškolského štúdia.

Morské potvorky z Dubrovníka

Vysokú školu absolvoval v Dubrovníku. Uchvátilo ho tu nielen umenie, ale aj fantázia na tanieroch v miestnych krčmičkách a reštauráciách. Tam prišiel na chuť morským potvorám, ktoré sa naučil pripravovať na mnoho spôsobov. Všetky sú však jednoduché, zdravé a ľahko stráviteľné. „Taká je celá stredomorská kuchyňa - nemudruje a nič dovedna nemieša. Plnky nepozná a jej konzumenti sa nesťažujú na preplnený žalúdok," hovorí galerista.

Vďaka umeniu sa zoznámil aj s manželkou Javorkou. V umení si rozumejú, v kulinárstve sú však protipólmi. Javorka nemá rada olivový olej a jej recepty kresťanskej kuchyne sú trochu odlišné od Srečkových špecialít so skôr moslimskými vôňami. „V balkánskej kuchyni sa pomiešali všetky vplyvy, a preto vznikla nevídaná pestrosť. Zdôrazňuje ju lahodné víno a voňavé ovocie," hovorí Srečko.

Pred jedlom sa nikdy nezabúda na aperitív. Dámy si dávajú prošek alebo miestny vermut z lisovaných hrozienok, páni silnú rakiju.

Srečko Mustagrudič pochádza z bosnianskeho Mostaru. Počas vojny v bývalej Juhoslávii začiatkom 90. rokovvyhorel jeho rodine dom i galéria s množstvom umeleckých predmetov a časťou obrazov. Srečko s manželkou a dvoma dcérami sa teda rozhodli vysťahovať na Slovensko, do Piešťan, ktoré predtým už viac ráz navštívili.

Stredomorsko-balkánske recepty Srečka Mustagrudiča

Pršut s melónom

Dovozová šunka pršut, žltý melón, petržlen na ozdobenie, plátky bieleho toastového chleba, paradajky, olivový olej, cesnak

Plátky špeciálne sušenej chorvátskej šunky nakrájame a preložíme plátkami žltého melóna. Ozdobíme petrželovou vňaťou. Môžeme kombinovať s toastami z bieleho chleba, ktoré sme obložili pokrájanými paradajkami. Rajčiny necháme pred podávaním dve hodiny odstáť v olivovo-cesnakovom náleve.

Pečené papriky

Väčšie zelené alebo červené dužinaté sladké papriky, kvapka oleja, vínny ocot, 10 strúčikov cesnaku, viazanička bazalky, petržlenová vňať, kapary, biely chlieb

Papriky umyjeme, opečieme nasucho v rúre a potom naložíme do oleja a octu. Z večera do rána necháme odstáť v zálievke s posekaným cesnakom a bazalkou. Keď pustia šťavu, chvíľu podusíme zo všetkých strán. Podávame s bielym chlebom a zajedáme s kaparami.

Zapečená fazuľa
(macedónsko- bosnianska špecialita)

1/2 kg veľkej bielej fazule, štyri veľké cibule, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, bobkový list, soľ, voda, vegeta, kozie rohy, petržlenová vňať

Fazuľu necháme napučať vo vode. Potom ju osolíme a uvaríme. Zvyšok vody odložíme. Osobitne udusíme pokrájanú cibuľu do zlata, premiešame s fazuľou, červenou paprikou a korením. Pridáme bobkový list, vegetu a celú zmes vylejeme na pekáč. Vodu z uvarenej fazule dolejeme tak, aby v nej zmes plávala. V rúre pečieme, kým sa voda nevyparí. Nakoniec ozdobíme petržlenovou vňaťou a kozími rohmi.

Balkánsky syr s oblohou

300 g balkánskeho syra, bazalka, olivový olej, peržlenová vňať, kozie rohy

K predchádzajúcim jedlám pridáme na plátky nakrájaný biely balkánsky syr, pokvapkáme ho olivovým olejom, posypeme bazalkou a opäť ozdobíme kozími rohmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 109
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 588
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 140
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 863
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 120
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 607
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 734
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 887
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 749
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 711
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Koronavírus na Slovensku: Záujem je vyšší ako v piatok, Naď upozorňuje, že ľudí z iných okresov nemusia otestovať (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.