Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené
Preskočiť hlavičku portálu

Načítavam, moment...
Zoznam príspevkov používateľa: MUDr. Peter Fojtik
< 14 >
mínus indicator plus

 

Priznam sa, ze nie som si uplne isty, ci je mozne darovat krv, ked clovek berie akykolvek liek. Je zoznam lieciv, ktore su absolutnou kontraindikaciou na darovanie. Najlepsie Vam ale poradia priamo na transfuznej stanici. S pozdravom MUDr. P. Fojtik
22.08.2009 10:02 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Pritomnost leukocytov znamena, ze mozete mat zapal mocovych ciest. Niekedy ale pacienti nemaju klinicke priznaky a zisti sa to nahodne pri preventivnom vysetreni. Krv sa v moci moze nachadzat pri zapale, pri mocovych kamenoch, alebo nadoroch mocovych ciest a preto by sa mal mocovy trakt vzdy vysetrit. S pozdravom MUDr. P. Fojtik
Reakcia k téme: leucocyty
20.08.2009 11:33 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Ak su bolesti obojstranne a hlavne pri fyzickej aktivite, tak by Vas mal vysetrit skor neurolog. Ak su ale bolesti bez navaznosti na pohyb, ci jednostranne, moze sa jednat o mocovy kamen v mocovode. Bolest ale vtedy je kruta, intenzivna, stala, pacient ma pocit casteho mocenia, krv v moci a pod.. Ale z toho, co pisete, by som doporucil neurologa. S pozdravom MUDr. P Fojtik
19.08.2009 11:06 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Kazdopadne doporucujem vysterenie urologom, alebo andrologom. S pozdravom MUDr. P Fojtik
Reakcia k téme: Poruchy erekcie
19.08.2009 11:00 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Cystografia je vysetrenie, kedy sa do mechura cez mocovu trubicu pomocou maleho katetra napusti kontrastna latka a sleduje sa ci je mocova trubica v poriadku, ci nie je nejaky problem v mocovom mechuri, alebo napr. ci kontrast nejde smerom do hornych mocovych ciest - mocovodov a obliciek. Vysetrenie je neprijemne, ale nemalo by byt extremne bolestive. S pozdravom MUDr. P Fojtik
 
mínus indicator plus

 

Operacia prostaty sa robi hlavne preto, aby sa zlepsila kvalita pacienta, ktory operaciu podstupuje. Kedze u vas sa tak nestalo, niekde je problem. Stava sa dost casto, ze pacienti nemozu mocit hned po operaci a preto otrebuju kateter na par dni po operacii. Otazka je, ci ste mali lepsi prud ihned po operacii a opat sa zhorsuje (vtedy by sa mohlo jednat o zuzenie mocovej trubice, alebo hrdla mocoveho mechura - striiktura). Vhodne by bolo aj uroflowmetricke vysetrenie (pacient moci do specialneho zariadenia, ktore meria, aka je sila mocoveho prudu) a sono mechura po vymoceni (zisti sa, kolko mocu zostava v mechuri). Ak su nejake pochybnosti aj nadalej, tak potom urodynamicke vysetrenie (zisti, ci je mechur schopny s avyprazdnit), ci cystoskopiu (pohlad do mechura). Niekedy je nutne, aby pacient robil sam vyprazdnenie mechura cievkou. Situaciu musi posudit Vas urolog, ktory operaciu robil. S pozdravom MUDr. P Fojtik
19.08.2009 10:54 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Mily Dusan, toto nema zmysel riesit cez net, objednajte sa u urologa - musi vysetrit a najlepsie Vam poradi. MUDr. P Fojtik
Reakcia k téme: zlomený úd
19.08.2009 10:46 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Mily Lukas, je zaujimave, ze sa zapal mocovych ciest zacal vyskytovat prave po svatbe. Ale je niekolko sposobov, ako sa pokusit zabranit infekciam. Manzelka sa moze vymocit pred a po styku, dalej sa da skusit liecba, ked pred stykom uzije len jednu tabletu antibiotika (nejlepsie podla citlivosti na bakterie, ktore boli vykultivovane), brusnicove extrakty (dzusy, tablety, atd...). Antikoncepcia by nemala mat zasadny vplyv na opakovane zapaly, ale napr. rozne lubrikacne kremy mozu ovplyvnit pH v posve. Ak sa budu zapaly nadalej opakovat, je na zvazenie vysetrenie vysetrenie mocovych ciest cystoskopiou a ultrazvukom. S pozdravom MUDr. P Fojtik
Reakcia k téme: Zápal močových ciest
16.08.2009 19:07 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Ak endokrinologicka nenasla nejaky problem, je na zvazenie, ci ma zmysel ist k urologovi. Ale ak mate obavy, tak zajdite na detsku urologiu. MUDr. P Fojtik
Reakcia k téme: hypoplázia penisu
16.08.2009 18:58 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Mily Martin, mal by ste navstivit koznu, alebo urol. ambulanciu. Ale mozete skusit Canesten krem, len neviem, ci ho dostanete bez receptu. S pozdravom MUdr. P Fojtik
16.08.2009 18:51 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Mila Lenka, doporucil by som Vam navstivit gynekologa, ktory Vas vysetri a nasadi potrbnu liecbu. MUDr. P Fojtik
Reakcia k téme: Poradite mi?
16.08.2009 18:49 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Mila Lucia, je velmi malo pravdepodobne, ze by zena preniesla horeuvedenu infekciu na muza. Ak by sa tak stalo, musel by mat nejaky problem moocpohlavneho aparatu, pripadne trpiet na nejaku chorobu oslabujucu imunitu. S pozdravom MUDR. P. Fojtik
Reakcia k téme: Escherichia coli
13.08.2009 18:23 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Liecba antidepresivami by Vas nemala nejako negativne ovplyvnit a keby ste nahodou mali nejake zavazne neziaduce ucinky, tak liecbu vysadite a ucinky postupne vymiznu. Prestrihnutie uzdicky (frenuloplastika) je tiez moznost, ale ak mate obavy, je to Vase plne pravo zakrok odmietnut. S pozdarom MUDr. P Fojtik
13.08.2009 18:14 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Vazeny pan inzinier, tato operacia je vcelku nova a chybaju dlhodobe vysledky liecby. Ma mnohe vyhody - napr. minimalna strata krvi a tym minimalna potreba krvnych transfuzii, pacienti mozu byt na antikoagulacnej (proti zrazaniu krvi) liecbe aj pocas zakroku. Zvycajne sa ponechava pre pacientov s vysokym anestetickym rizikom, ale nie je to pravidlo. Indikaciu by mal posudit urolog, lebo nie vsetci pacienti su vhodni na tento zakrok. Obcas je vyhodnejsie urobit standardnu TURP (operacia cez mocovu trubicu), alebo otvorenu operaciu, ked sa vyberie vnutorna cast prostaty (hlavne, ak je prostata velmi velka). Liecba laserom je financne velmi nakladna. Blizsie informacie Vam budu schopni poskytnut na pracoviskach, kde tuto operaciu robia. Neposobim na Slovensku, tak Vam neviem poradit viac. Ale na internete je mnoho informacii. S pozdravom MUDr. P. Fojtik
Reakcia k téme: operácia prostaty
12.08.2009 21:53 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Vas priatel by sa mal nechat vysetrit urologom, vratane kultivacie ejakulatu a sterov. Mozete skusit taktinku vymocit sa pred a po styku, dalej antibioticku profylaxiu pred stykom, ked uzijete len jednu tabletu (nutne je vediet, aka bakteria bola v moci v minulosti pri kultivacii zistena, aby ste mohli uzit ucinne antibiotikum). Ale nemali by ste brat antibiotikum, ktore je kontraindikovane v tehotenstve. S pozdravom MUDr. P. Fojtik
12.08.2009 21:33 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Mily gulago, toto je velmi komplexny problem a viacero moznych rieseni. Zavisi, ci sa jedna o celozivotnu predcasnu ejakulaciu (PE), alebo ziskanu. Pri tej prvej su anidepresiva vhodne ako prva volba, ci uz dlhodobo, alebo len podla potreby pred stykom. Dokazy efektivity su rozne, ale a pokus to stoji a vysledky studii zo zahranicia povzbudzujuce. Ak sa jedna o ziskanu PE, tak by sa mal najst faktor, ktory ju sposobil. Napr. zapal prostaty, prip. psychologicky problem a podobne. V tomto pripade je vhodna behavioralna terapia, ako prvy krok. Nutna je spolupraca partnera!!!!! Dalej sa daju skusit lokalne anestetika v podobe kremov (neviem, ci je nejaky pripravok na slovenskom trhu, kedze tam neposobim), alebo spray. Niektori autori uvadzaju aj dobry efekt liekov typu PDE-5 inhibitorov (napr. Viagra, Cialis), lebo sa moze jednat o 2 problemy naraz - erektilnu dysfuknciu a PE. Vedlajsie ucinky mozu byt tocenie hlavy, nechut na pohlavny styk, neschopnost dosiahnut orgazmus, pocit na vracanie, hnacka a pod. Pivo si mozete dat, ale s mierou. Ak Asentra nebude mat efekt, na VAsom mieste by som sa obratil na sexuologa, ktory Vas vysetri, rozoberie problem (najlepsie aj s Vasou partnerkou). Vela muzov trpi zbytocne, lebo niekedy aj velke problemy maju pomerne jednoduche riesenie. S pozdravom MUDr. P. Fojtik
09.08.2009 15:53 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Vas partner moze mat alergiu na latex. Jediny sposob je nechat sa testovat na alergologii. Doporucil by som zvolit iny typ antikoncepcie. S pozdravom MUDr. P. Fojtik
Reakcia k téme: problem pri kondóme
09.08.2009 15:36 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Ak sa stav zhorsuje, navstivte svojho gynekologa. MUDr. P. Fojtik
Reakcia k téme: krvacanie
09.08.2009 15:33 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Vazeny Jan, infekcie mocoveho traktu nie su u muza zvycajne a preto ich treba vzdy odborne vysetrit. E. coli (Escherichia coli) je bakteria, ktora obyva ludske telo - napr. v creve. Niektore typy ale sposobuju infekcie. Ciprofloxacin je antibakterialny liek zo skupiny chinolonov. Pri vysetreni mocu sa stanovuje, ci je dana bakteria citliva na dany liek, alebo naopak resistentna (tzn, ze liek nebude ucinny) a podla toho sa potom samotna liecba riadi. Mezdi najcastejsie priciny infekcii u muza patri vo vyssom veku vyssi objem mocu v mechuri po vymoceni sposobeny nejakou prekazkou, mocove kamene v mechuri, oslabena imunita, dalej cukrovka, alebo nechraneny analny pohlavny styk.. S pozdravom MUDr. P. Fojtik
09.08.2009 15:31 | Oznám správcovi
 
mínus indicator plus

 

Ak sa hrcka nemeni, najskor sa jedna o nezhubny utvar - napr. appendix (privesok na semenniku), alebo cysta nadsemenika. Ale ak mate obavy, najlepsie bude nechat sa vysetrit urologom - ultrazvukove vysetrenie vyluci nador S Pozdravom MUDr. P Fojtik
Reakcia k téme: semenik
07.08.2009 18:34 | Oznám správcovi
 

< 14 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho