torý je v predajnej sieti dostať celoročne.
Kapusta pekinská je v Európe známa už od 18. storočia. Vo svojej domovine, v severnej Číne a v Japonsku, je kapusta pekinská jednou z najdôležitejších druhov zeleniny, významnejšou ako u nás kapusta hlávková.
Botanicky je jednoročnou rastlinou. Jej konzumnou časťou je rôzne vysoká hlávka tvorená listami. Postavenie listov je vzpriamené, polovzpriamené až horizontálne.
Listy majú obrátene vajcovitý, široko elipsovitý až elipsovitý tvar. Sú bez stopiek, čepeľ je široká, bublinatá, žltozelenej alebo zelenosivej farby s vlnitým okrajom. Farba vnútorných listov je biela, svetlo – až tmavožltá.
Základnými varietami tohto druhu sú:
a) varieta pekinensis – hlávky sú súdkovitého tvaru, pevne zavinuté;
b) varieta cylindrica – hlávky majú cylindrický tvar, sú štíhlejšie, vrchol hlávky je menej zavinutý, má dlhšie vegetačné obdobie;
c) varieta laxa – hlávka je neuzavretá, má pevnú ružicu listov.
Kapustu pekinskú pestujeme ako následnú plodinu po skorých zeleninách alebo iných plodinách, ktoré uvoľňujú pôdu do polovice júla.
Pri neskorých výsevoch sa úmerne znižujú úrody. Pestujeme ju z priamych výsevov i z priesad. Má krátke vegetačné obdobie. Od výsevu po zber je to 50 až 90 dní. Pri menej vhodných pestovateľských podmienkach sa dĺžka vegetačného obdobia predlžuje.
Je rastlinou dlhého dňa. Spočiatku však nebol známy jej dlhodenný charakter. Vysievala sa na jar, preto kvitla bez toho, aby vytvorila hlávku. Práve preto sa pri jej pestovaní vyhýbame obdobiu od apríla do júla, kedy predčasne vybieha do kvetu a nevytvára kvalitné hlávky.
Optimálny spon, podľa vzrastnosti odrody, je 0,50 x 0,30 metra, alebo 0,40 x 0,40 metra. Podľa odrody sa zberová veľkosť hlávok pekinskej kapusty pohybuje od 1400 do 2600 gramov.
V kuchynskej úprave je veľmi vhodná na prípravu čerstvých miešaných šalátov s citrónovou zálievkou. Nemusíme sa brániť ani tepelnej úprave a pripraviť z nej tradičné kapustové jedlá. Budú síce jemnejšie, ale veľmi chutné. Dobre vyzreté a pevne uzatvorené hlávky môžeme skladovať pri nízkych teplotách až do februára.
Autor: Ján Červenka