Vo forme pripnutého pierka je aj znakom svadobčanov. Ako súčasť ďalších svadobných atribútov sa používa pri výzdobe družbovskej palice a svadobného koláča. Rozmarín bol obľúbenou bylinkou našich starých mám, ktoré ho používali ako koreninu aj ako liečivú rastlinu. Pre svoju typickú vôňu a liečivé účinky i využitie v kuchyni je obľúbený dodnes.
Pomenovanie pochádza z latinského ros marinus (v preklade: morská rosa). V strednej Európe rozmarín začali pestovať v 15. a 16. storočí, čo súviselo aj so zavedením kvetináčov. V tom období sa používal ako kadidlo, vyrábal sa z neho olej a voňavky.
Požiadavky rastliny
Rozmarín je trváci, vždyzelený, aromatický, husto rozkonárený poloker, vysoký 10 až 150 centimetrov. Kvitne v apríli až júli modrofialovými, ojedinele aj bielymi kvetmi. Celá rastlina má gáfrovito korenistú vôňu. Vyžaduje si priepustnú, piesočnato hlinitú pôdu s dostatkom vápna. Darí sa mu na slnečnom stanovišti alebo v polotieni, chránenom pred vetrom. V našich podmienkach vymŕza, preto ho na zimu premiestňujeme do vnútorných priestorov. Ak tento okrasný ker umiestnime na prezimovanie do chladných priestorov alebo na chodby bytoviek, môže nám byť k dispozícii ako zdroj čerstvej vňate aj počas zimy.
Menej je viac
Rozmarín je obľúbeným korením, pretože ani dlhým varením nestráca svoje typické chuťové vlastnosti. Príjemnú a vyváženú arómu dá pripravovaným jedlám iba ak s ním budete šetriť, inak prerazí gáfrová chuť. Preto sa pridáva iba v malých dávkach do polievok, varených zemiakov, zeleniny a šalátov. Možno ním zlepšiť chuť dusených a pečených rýb, mäsa (obzvlášť hydiny a jahňaciny). Často sa pridáva do zemiakových jedál alebo pri dusení zeleniny.
Grilovanie
Pri grilovaní na otvorenom ohni sa odporúča vhodiť na žeravé uhlie rozmarínový konárik. Svojou vôňou potom vytvára nielen príjemnú atmosféru, ale pripravované mäso získa rozmarínovú vôňu. Vetvičky rozmarínu sa tiež môžu naložiť do octu alebo do oleja, ktorým potom dochucujeme pokrmy.
Rozmarín je jedna z najaromatickejších byliniek, preto treba byť opatrný pri jeho dávkovaní. Listy rozmarínu sa zberajú viackrát ročne a to od júna až do septembra. Takisto sa zberajú zelené výhonky, a to pred kvitnutím. Listy obsahujú silice, triesloviny, živicu, horčinu a éterický olej zložený z terpénov, terpénesterov. Listy schnú pomaly, pri teplote do 35 stupňov, a musia sa uskladňovať v dobre uzavretých nádobách.
Liečivé účinky
Ako jedna z mála rastlín zvyšuje krvný tlak, upokojuje, odstraňuje nervové vyčerpanie a zlepšuje krvný obeh. Veľmi dobré účinky má zvlášť pri liečení reumatizmu, pri kašli, astme, búšení srdca, nervozite, nespavosti, migréne a pôsobí močopudne. Odstraňuje pocit fyzickej únavy a vyčerpanosti. Zlepšuje prekrvenie malej panvy, čo dopomáha k otehotneniu. Pri vnútornom užívaní vo väčších dávkach je jedovatý.
Patrí do rúk odborníka
Väčšinou sa podáva ako nálev alebo jemnejšie pôsobiaci macerát. Rozmarínová silica je výborným prostriedkom v aromoterapii, používa sa tiež vo forme kúpeľa a masti. Rozmarín na liečebné účely patrí výhradne do rúk odborníka, lebo predávkovanie vyvoláva príznaky otravy. Z listov možno pripraviť odvar, ktorý vlejeme do vane. Takýto kúpeľ pomáha pri reumatizme, svalovej únave, kŕčoch a celulitíde. Rozmarín je nutné používať s opatrnosťou či už pri korenení alebo ako liečivo.
Zuzana Malinovská
Autor: Zuzana Malinovská