Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené
Preskočiť hlavičku portálu
Sme.sk | Víkend | Ako sušiť ovocie a zeleninu

Sušením získavame trvanlivé potraviny, ktoré môžeme konzumovať v každom ročnom období. Obsah vody v ovocí sa zníži na 18 až 20 percent, v zelenine na 10 percent, čím sa vytvára nevhodné prostredie pre rast mikroorganizmov. Sušené ovocie sa stáva sladkou pochúťkou bez cukru. Sušené ovocie, zeleninu, huby a vňate môžeme v domácnosti získať rozličným spôsobom. Malé množstvá niektorých surovín usušíme za teplého počasia na slnku (huby, vňate), v elektrickej alebo plynovej rúre alebo v špeciálnej sušiarni na elektrické ohrievanie. Ak nemáme sušičky, na tento účel sú vhodné najmä teplovzdušné rúry s nastavením a reguláciou teploty počas sušenia. Surovinu nemôžeme ukladať na plechy, ale si musíme zhotoviť liesky z pletiva, ktoré s naukladanou surovinou vložíme do rúry. Počas procesu surovinu premiešavame a liesky niekoľkokrát premiestnime, aby sa sušili rovnomerne. Z rúry pritom musí unikať para, a to buď ventiláciou alebo pootvorenými dvierkami.

Usušená surovina musí byť dostatočne suchá v celej vrstve, ináč by sa počas uskladnenia kazila. Dobre vychladnutú surovinu uskladňujeme v plátennom vreci, v papierovom vrecúšku, v uzavretom pohári a podobne. Skladovacia miestnosť má byť chladná, suchá a tmavá. Uskladnený výrobok občas skontrolujeme, či nevlhne, neplesnivie, alebo nie je inak poškodený. V domácnosti najčastejšie sušíme ovocie, najmä slivky, marhule, hrušky, jablká a šípky.

Alžbeta Viteková

sobota 25. 8. 2007
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2007 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Hlavné správy

PÍŠE EDWARD LUCAS

Spoplatnený obsahBude tretia svetová?

Ak si predsa len vyberieme odpor, budeme riskovať desivú vojenskú eskaláciu.

TECH.SME.SK

Nad Ruskom sa na oblohe rozžiarilo neznáme teleso

Pravdepodobne meteor preletel oblohou nad ruským mestom Murmansk. Úrady zatiaľ nepotvrdili úkaz ani miesto dopadu telesa.

AKTUALIZOVANÉ V NEDEĽU 7:11

Slovenky prehrávajú v Kanade 0:2, prehrala Čepelová i Kučová

Slovenky hrajú baráž o Svetovú skupinu Pohára federácie bez Cibulkovej, Hantuchovej a Rybárikovej.

KULTURA.SME.SK

Poznáte najznámejšie obrazy londýnskej Národnej galérie?

Londýnska Národná galéria patrí medzi najrenomovanejšie umelecké múzea na svete.

FOTO

FOTO

najčítanejšie
  • 4 hodiny
  • 24h
  • 3dni
  • 7dní
  • PLATENÉ