Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené
Preskočiť hlavičku portálu
Sme.sk | Víkend | Ako sušiť ovocie a zeleninu

Sušením získavame trvanlivé potraviny, ktoré môžeme konzumovať v každom ročnom období. Obsah vody v ovocí sa zníži na 18 až 20 percent, v zelenine na 10 percent, čím sa vytvára nevhodné prostredie pre rast mikroorganizmov. Sušené ovocie sa stáva sladkou pochúťkou bez cukru. Sušené ovocie, zeleninu, huby a vňate môžeme v domácnosti získať rozličným spôsobom. Malé množstvá niektorých surovín usušíme za teplého počasia na slnku (huby, vňate), v elektrickej alebo plynovej rúre alebo v špeciálnej sušiarni na elektrické ohrievanie. Ak nemáme sušičky, na tento účel sú vhodné najmä teplovzdušné rúry s nastavením a reguláciou teploty počas sušenia. Surovinu nemôžeme ukladať na plechy, ale si musíme zhotoviť liesky z pletiva, ktoré s naukladanou surovinou vložíme do rúry. Počas procesu surovinu premiešavame a liesky niekoľkokrát premiestnime, aby sa sušili rovnomerne. Z rúry pritom musí unikať para, a to buď ventiláciou alebo pootvorenými dvierkami.

Usušená surovina musí byť dostatočne suchá v celej vrstve, ináč by sa počas uskladnenia kazila. Dobre vychladnutú surovinu uskladňujeme v plátennom vreci, v papierovom vrecúšku, v uzavretom pohári a podobne. Skladovacia miestnosť má byť chladná, suchá a tmavá. Uskladnený výrobok občas skontrolujeme, či nevlhne, neplesnivie, alebo nie je inak poškodený. V domácnosti najčastejšie sušíme ovocie, najmä slivky, marhule, hrušky, jablká a šípky.

Alžbeta Viteková

sobota 25. 8. 2007
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2007 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

FOTO

FOTO

najčítanejšie
  • 4 hodiny
  • 24h
  • 3dni
  • 7dní
  • PLATENÉ