Nepatrím do smotánky, aj keby bola sójová

MUDr. Igor Bukovský bol propagátorom vegetariánstva ešte v časoch, keď si množstvo Slovákov myslelo, že ide o nejakú čudnú úchylku. Otázkami využitia výživy v prevencii a liečbe ochorení sa zaoberá už takmer dvadsať rokov. Pravidelne sa objavuje v médiác

MUDr. Igor Bukovský, PhD. (41) - vyštudoval lekársku fakultu v Martine. Štúdiom výživy sa zaoberá od roku 1989. Je členom Americkej dietetickej asociácie (ADA), Americkej spoločnosti pre klinickú výživu (ASCN), Britskej spoločnosti pre výživu (NS), SlovenMUDr. Igor Bukovský, PhD. (41) - vyštudoval lekársku fakultu v Martine. Štúdiom výživy sa zaoberá od roku 1989. Je členom Americkej dietetickej asociácie (ADA), Americkej spoločnosti pre klinickú výživu (ASCN), Britskej spoločnosti pre výživu (NS), Sloven (Zdroj: SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ)

h a jeho piata kniha s názvom Návod na prežitie pre muža sa koncom minulého roka stala bestsellerom – v prvých týždňoch predaja predbehla aj Harryho Pottera a Da Vinciho kód. Igor Bukovský pôsobí pokojne a vyrovnane a potom vás prekvapí, ako zápalisto sa zapája do debát o tom, čo je zdravá výživa. V takýchto chvíľach v ňom cítiť výbušnosť vrcholového plavca-šprintéra, ktorým kedysi bol.

Na vašich stránkach ste nedávno pobúrene reagovali na názory kolegov lekárov, ktorí sa vyjadrili, že vegánstvo, teda vegetariánstvo bez vajec a mliečnych výrobkov, je extrémizmus. Podľa vás vegánstvo nie je extrémizmus?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

"Myslím si, že také označenie vyplýva z nedostatku informácií. A z predsudkov. Mne sa zase zdajú extrémne napríklad vyjadrenia niektorých lekárov. Poznám ľudí, ktorým lekári povedali, že myóm na maternici, popraskané nechty, osteoporóza, anémia alebo zlomenina kosti je dôsledkom vegetariánstva. Poznám dokonca prípad ženy - vegetariánky, ktorej pri nástupe do nemocnice na pôrod lekári povedali, že kým nezačne jesť mäso, nemôžu sa o ňu starať."

Myslíte si, že máte viac informácií ako vaši kolegovia?

"Nemyslím si, že mám patent na pravdu a nezasahujem do kompetencií svojich kolegov-špecialistov. Myslím si však, že o výžive viem viac ako oni."

Môže si neinformovaný vegán ublížiť tým, že jeho strava nie je komplexná?

SkryťVypnúť reklamu

"Áno. Tak ako si ubližuje väčšina ľudí, pretože o svojom tele a o správnom zložení výživy nemajú dostatok informácií. Keďže sa teda nemôžu riadiť tým, čo majú v hlave, riadia sa tým, čo majú v ústach - jazykom. Na Slovensku žije pár vegánov, ktorí trpia napríklad nedostatkom vitamínu B 12 alebo vápnika. Na druhej strane však v našej krajine žijú a zomierajú desaťtisíce ľudí, ktorí majú cukrovku, aterosklerózu, rakovinu, obezitu, sivý zákal, reumatoidnú a dnavú artritídu, osteoporózu. Alzheimerovu chorobu. To sú skutočné ochorenia, ktoré súvisia najmä s tým, čo máte na tanieri."

Keď už hovoríte, že lekári strašia vegetariánov, aj vegetariáni sú v strašení dobrí. Videl som fotografie z demonštrácie, kde nahí ľudia zababraní umelou krvou ležali na veľkých táckach zabalených igelitom - ako keď sa v obchode predáva mäso. Prečo nás znechucujú? Sme zločinci, keď si dáme mäso?

SkryťVypnúť reklamu

"Nie ste. Ja však rozumiem týmto ľuďom, ktorí konajú extrémne, pretože vedia oveľa viac ako my o tom, ako to prebieha pri chove, transporte a zabíjaní zvierat, ako sú zvieratá týrané a ako trpia. To je určite menej etické ako ich prejavy. Títo ľudia sa extrémnym spôsobom snažia ukázať, čo je skryté našim očiam. To, že im rozumiem, však neznamená, že sa s ich prejavmi stotožňujem. Striekanie kožuchov farbou a podobné avantúry mi boli vždy cudzie. V tomto bode sa stretávajú dve roviny: etická a zdravotná. Bol som šesť rokov predsedom Európskej vegetariánskej únie a usiloval som sa všetky aktivity orientovať na univerzálnu ľudskú hodnotu, teda zdravie. Podľa mňa však aj odmietanie vegetariánstva je iracionálnou zmesou predsudkov a tradície a má extrémne prejavy."

SkryťVypnúť reklamu

Aká bola vaša cesta k vegetariánstvu? Cez etiku alebo zdravie?

"Cez zdravie. Dnes mi však dáva skvelý pocit aj to, že kvôli mne nemusia zomierať zvieratá, a hlavne to, že nevyjedám zo ,spoločnej špajze' viac, ako je nevyhnutné. Naša planéta má limitované zdroje potravín. Rastlinná strava je nielen zdravšia, ale šetrí prírodu a potraviny pre druhých. Stačí, ak poviem, že výroba jedného kilogramu mäsa vyžaduje asi pätnásť kilogramov obilia a že denne zomiera tridsaťtisíc detí na podvýživu. Nie preto, že nemajú čokoládu alebo mäso. Proste preto, že nemajú čo jesť. Nechcem, aby niekde žili ľudia, ktorí kvôli mne nemajú čo jesť."

Jete mliečne výrobky?

"Syr používam ako občasnú pochutinu, nízkotučný jogurt len preto, že ponuka sójových jogurtov nie je dostatočná. Kravské mlieko a tvaroh nepoužívam vôbec."

SkryťVypnúť reklamu

Máte deti?

"Nie."

Keby ste mali, ako by sa stravovali?

"Najlepšie, ako sa dá a akoby sme spolu zvládli."

Nedávali by ste im živočíšne bielkoviny?

"Nedával. Ale ani neodtŕhal od úst. Svetová zdravotnícka organizácia už v roku 1956 upustila od označovania živočíšnych bielkovín za plnohodnotné a rastlinných za neplnohodnotné. V súčasnosti sa vyslovene odporúča uprednostňovať rastlinné bielkoviny."

Ale to predsa ani u nás nikto nespochybňuje, že gro majú tvoriť rastlinné bielkoviny, či áno? Veď to je trend všade na svete.

"U nás stále nie. Denne mi to potvrdzujú pacienti. Strava v nemocniciach je z hľadiska vplyvu na liečbu katastrofálna a moji pacienti sa často sťažujú, že priberú aj v kúpeľoch, hoci ich diagnóza vyžaduje redukciu hmotnosti. Mám pacienta, ktorému sa v domácich podmienkach podarilo úspešne znížiť hladinu cholesterolu a cukru v krvi, a keď sa vrátil zo špecializovaných kúpeľov, bol na tom horšie, ako keď prišiel prvýkrát do mojej ambulancie. Keď v nemocnici poviete, že ste vegetarián a nechcete hovädziu polievku, čudujú sa, že vám nestačí, ak si z nej vyberiete mäso. A čo sa týka tuku, poznám dokonca profesora internej medicíny, ktorý hovorí, že vyprážať na bravčovej masti je zdravšie ako na oleji."

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia si vegetariánov väčšinou spájajú s ezoterickejšími typmi - duchovnými, bledými, premýšľavými. Dravosť sa väčšinou spája s jedením mäsa. Je to povera?

"Mnohí vrcholoví športovci sú vegetariáni, alebo dokonca vegáni. Bol som reprezentantom v plávaní, majster Československa v šprintérskych disciplínach. Vtedy som síce nebol vegetarián, ale ani po zmene v stravovaní sa môj temperament nezmenil a nestratil som svoje silové dispozície. Môže byť však pravda, že vegetariánstvo, podobne ako rôzne -izmy, priťahuje aj mnoho ľudí, ktorí hľadajú nejaký pevný bod, a pretože ho sami nemajú, hľadajú ho mimo seba. V rôznych extrémnych názoroch, praktikách, stravovaní, alebo iných vonkajších prejavoch."

Myslíte si, že človek je od prírody bylinožravec?

SkryťVypnúť reklamu

"Z hľadiska antropológie to nie je vyriešená otázka. Človek však nesie viac znakov plodožravca (fructivora) ako mäsožravca (carnivora)."

Sú potom Eskimáci, ktorých strava je založená na mäse, iný živočíšny druh?

"Eskimáci sú ľudia, ktorí sa ocitli v extrémnych podmienkach a musia v nich prežiť. Dožívajú sa tridsiatich piatich až štyridsiatich rokov."

Toľko sa však v minulosti dožívali aj ľudia v našom a tropickom pásme. Predĺženie života súvisí skôr s civilizačnými výdobytkami.

"Ale veď civilizácia vraj zabíja."

Človek jedol mäso odpradávna, či nie?

"Podľa toho, či veríte Darwinovi alebo Bohu. Ale aj sám pán Darwin by dnes ťažko vysvetľoval, prečo a ako by sa z prevažne vegetariánskych opíc mali stať všežraví alebo mäsožraví ľudia. Mimochodom, páči sa mi jedno grafiti: Boh je mŕtvy. Nietzsche. Nietzsche je mŕtvy. Boh."

SkryťVypnúť reklamu

Ak vyjdeme z Darwina, nevyvinula sa časom u človeka tolerancia k mäsu? Veď organizmus ho dokáže spracovať.

"Aj alkohol dokážete spracovať, a pritom je to pre organizmus stále jedovatá látka, ktorá môže človeka aj zabiť. Nie, ľudský organizmus si počas svojej existencie evidentne ,nezvykol' na veľké dávky cholesterolu, tuku a živočíšnych bielkovín, aké bežne prijíma - spôsobujú mu mnoho zdravotných problémov."

Hovoríte svojím pacientom, aby nejedli mäso?

"Moji pacienti vedia, že mäso nezakazujem, pretože si naozaj nemyslím, že zdravie súvisí len s mäsom, ale tá konzumácia mäsa, akej nás naučili, má katastrofálne dôsledky na zdravie. Vedeli ste, že každý človek v našej krajine - vrátane novorodencov a dôchodcov - zje ročne okolo sto kilogramov mäsa? A v tom čísle nie je zahrnuté mäso z doma chovaných zvierat, ale len mäso, ktoré prejde cez obchodné siete."

SkryťVypnúť reklamu

Ste mediálne známy, píšete popularizačné knihy a články o zdravej výžive, máte vlastnú ambulanciu, kde sa zaoberáte zdravou výživou. Je zdravie dobrý biznis, keď hovoríte, že väčšina Slovákov žije v nebezpečnej nevedomosti, čo sa týka zdravej výživy?

"Zdravie je obrovský biznis. Aj preto existuje tak veľa firiem, ktoré ponúkajú ,zázračné' riešenia zdravotných problémov. To, čo robím ja, biznis nie je. Je to sen, ktorý som si splnil. Samozrejme, musím to robiť tak, aby som z toho mohol aj žiť."

Každý človek má nejaké neresti, alebo aspoň na neresti pomyslí. Zhrešíte aspoň v mysli proti stravovacím zásadám?

"Alkohol nepijem už veľa rokov, kedysi som si dal aj červené víno alebo rum s kolou, ale nikdy v živote som nebol opitý. Svoje stresy nepotrebujem riešiť ani klobásou alebo rezňom. Radšej si dám horkú čokoládu, zmrzlinu alebo dobrý koláčik brownie. Tým, ako sa stravujem, sa necítim nijako obmedzovaný alebo neuspokojený. Patrím medzi ľudí, ktorí majú kontrolu nad svojím konaním dosť hlboko v sebe. Tá druhá skupina ju hľadá vo všelijakých diétach, magických pyramídach, cvičení v kyslíku, ezoterike, magnetických náramkoch alebo aj v liekoch a ‚Bukovskom'. Myslia si, že niečo alebo niekto za nich vyrieši problémy. Vaše problémy však nemôže za vás vyriešiť nikto iný. Naučilo ma to pretekárske plávanie. To nie je kolektívny šport. Keď človek skočí do bazéna, je sám. Iba voda a čas."

SkryťVypnúť reklamu

Patríte medzi smotánku, vašou doménou je televízia a knihy na kriedovom papieri. Ako sa to znáša s askézou?

"Nepatrím do smotánky. Ani keby bola sójová! Nikdy som ani nepovedal, že som askét. Všetko, čo robím a jem, si poriadne vychutnávam - to mi verte!"

Zásady stravovania podľa MUDr. Igora Bukovského

Zakázané potraviny

Údeniny, vnútornosti, bravčové mäso, hovädzie mäso, sladkosti, vyprážané jedlá, bielu múku a výrobky z nej a potraviny, ktoré nie sú uvedené v týchto odporúčaniach, nekonzumujte vôbec, alebo ich spotrebu obmedzte na najnižšiu možnú úroveň.

Tuky

Obmedzte príjem tukov, uprednostnite olivový olej, slnečnicový olej, sójový olej, arašidové maslo, mäkké margaríny, vylúčte maslo, bravčovú masť, kačaciu masť, tvrdé margaríny (na pečenie) a halvaríny a minimalizujte spotrebu potravín, ktoré obsahujú "stužený pokrmový tuk".

SkryťVypnúť reklamu

Bielkoviny

Ako zdroj bielkovín uprednostnite strukoviny a výrobky z nich (tofu, sietan, miso), tučné morské ryby (makrela, losos, sardinky), chudé druhy mäsa (kuracie, morčacie, jahňacie) a nízkotučné (kvasené) mliečne výrobky.

Zelenina a ovocie

Zjedzte 100 g ovocia alebo zeleniny na každých 10 kg svojej hmotnosti každý deň.

Obilniny

Obilniny (ovos, ryža natural, pšenica, raž, jačmeň, kukurica, pohánka), obilné vločky (ovsené, pšeničné, ražné), celozrnné/grahamové pečivo (rozhoduje konzistencia, nie farba), celozrnné cestoviny.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 691
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 521
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 031
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 14 252
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 616
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 968
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 518
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 272
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Premiéra Roberta Fica (Smer) vítajú v Galante na výjazdovom rokovaní vlády v čase volebnej kampane k voľbe prezidenta

Pellegrini cez šéfa Aliancie láka Maďarov. Ten podrazil vlastnú stranu.


a 1 ďalší
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová.

Orbánove médiá vykresľujú Pellegriniho ako mierotvorcu a Korčoka ako vojnového štváča.


Eduard Šebo (3 ku 2)

Eduard Šebo patrí medzi najbohatších Slovákov.


Kde a ako skončili prokurátori zo zrušenej špeciálnej prokuratúry.


a 2 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu